Rockin’ the Rockies! Met de RV door West-Canada.

Achteraf bekeken een beetje zot dat we het in amper een week tijd gedaan hebben, maar wel dolgelukkig dát we het gedaan hebben. Van Vancouver naar de Rockies en terug. In een RV. Want zo’n camper is toch echt wel een waanzinnige ervaring voor kinderen. En voor een eerste keer is Canada hét perfecte land en zijn de parken richting en in de Rockies dé perfecte plekken. Alles is er voorzien op mobilhomes. En als je ermee kan rijden (danku liefje!) en je niet stoort aan kletterend servies in de kasten, is zo’n ding eigenlijk ook best comfortabel. Eten koop je in de supermarkt, overnachten doe je op een camping. De kinderen kunnen onderweg tekenen of spelletjes spelen en zelfs slapen als het nodig is. Voor de snelheid hoef je ‘t trouwens ook niet te laten. Je mag nergens harder rijden dan 100km per uur en dat kunnen die bakken makkelijk aan.

Wij haalden onze RV bij Canadream in Vancouver, één van de grote verhuurbedrijven. Cruise Canada is ook een goeie optie naar het schijnt. Prijzen en voorwaarden zijn heel vergelijkbaar. De huur van je huisje op wielen én de benzine ervoor zijn vrij duur, onderweg doe je gelukkig een pak minder op. Een staanplaats op een camping is goedkoop en door zelf te koken bespaar je uiteraard ook een hoop geld.

Goed om weten?

 • De zomermaanden in Canada zijn bijzonder druk. Wachtrijen en overvolle parkings bij de grote trekpleisters zijn geen uitzondering. Op voorhand reserveren voor een plek op een fijne camping is zelfs strikt noodzakelijk. Maar laat je nu ook weer niet te hard afschrikken. Wij waren er eind juli/begin augustus en de grote hoeveelheid toeristen heeft ons nergens echt beïnvloed of beperkt. Het land is gigantisch, de wegen ruim en relaxt en er zijn zoveel dingen te doen, te zien en te beleven, dat de massa uiteindelijk goed verspreid geraakt.
 • Als de officiële campings in de parken volzet zijn, weet dan dat er vaak nog een zogenaamde overflow camping is waar je wél nog terecht kan. Een groot terrein zonder voorzieningen (enkel dry toilets en waterkraantjes), waar je zelf je plekje kiest. Met de camper of de tent. Wij deden het in Jasper en kregen een waanzinnige sterrenhemel, een beer én een wolf in return voor amper een Canadese dollar of 15.
 • Lake Louise, het beroemdste meer in de regio, hebben we niet kunnen zien. De parking vlakbij was om 9u15 al volzet en daarop werden we doorverwezen naar een shuttle parking een paar km verderop. Hadden we geen zin in. Zou ons té veel tijd gekost hebben. Maar spijt hebben we niet, andere mooie meren genoeg gezien. Als jij toch absoluut wil gaan kijken naar Lake Louise, vertrek dan best meteen na zonsopgang of probeer kort voor zonsondergang te arriveren. Het mooie licht en een beperktere hoeveelheid Aziaten en Amerikanen zullen je beloning zijn.
 • Iets waar in deze tijd van het jaar ook moeilijk aan te ontsnappen valt, zijn de vele bosbranden en vooral de gevolgen ervan. Afgesloten wegen en dikke rookgordijnen tot wel honderden kilometers verder. De laatste dagen van onze reis scheen de zon volop en werden temperaturen van 30 graden voorspeld, maar omwille van de rook, voelde het heel wat frisser aan en waren de zon en het landschap amper te zien. Onveilig hebben we ons evenwel nooit gevoeld. De Canadezen hebben massaal veel ervaring met bosbranden en hadden de situatie totaal onder controle.
 • Canada viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan. De toegang tot alle National Parks is daarom nog helemaal gratis tot eind 2017.
 • Je hoeft niet per se een round-trip te maken met de RV. Je kan ‘m bijvoorbeeld ook ophalen in Vancouver en droppen in Calgary. Inleveren in de USA kan niet, maar je mag wel zonder problemen de grens over.
 • Als je vanuit Valemont richting Jasper rijdt, vergeet dan niet dat je ergens halverwege een andere tijdszone binnen rijdt. Je verliest een uurtje!
 • Mooier dan de Icefields Parkway wordt een weg niet. De beide wegen tussen Lake Louise en Banff vonden wij persoonlijk een tegenvaller.
 • Vergeet Yoho National Park niet! Kleiner dan Jasper en Banff, maar zeer aan te bevelen. Field is een leuke stop en de Takkakaw Falls en Emerald Lake (zeker een kano huren!) zijn fenomenaal.  
 • Ik was het meest onder de indruk van Moraine Lake (vlakbij Lake Louise).

Onze route?

VANCOUVER

SPENCES BRIDGE- Acacia Grove RV Park

VALEMONT- Irvin’s RV Park & Campground

MOUNT ROBSON  (PROVINCIAL PARK)

JASPER NATIONAL PARK- Overflow campground

MEDICINE LAKE – JASPER NATIONAL PARK

LAKE MALIGNE- JASPER NATIONAL PARK

ICEFIELDS PARKWAY  JASPER-LAKE LOUISE

PEYTO LAKE- BANFF NATIONAL PARK  

GOLDEN MUNICIPAL CAMPGROUND

LAKE LOUISE CAMPGROUND

MORAINE LAKE- BANFF NATIONAL PARK

YOHO NATIONAL PARK- TAKKAKAW FALLS

VERMILLION LAKES- BANFF NATIONAL PARK

EMERALD LAKE- YOHO NATIONAL PARK

FIELD- YOHO NATIONAL PARK

REVELSTOKE- Lamplighter Campground

HOPE- Othello Tunnels Campground

Meer lezen over onze reis?
Een verre reis met kinderen? Ja, dat kan.
Erika citytript: Vancouver.
Erika citytript: Seattle.

10 Comments

 1. Hoe zot druk is Lake Louise tegenwoordig wel niet. Dat hebben we 2 jaar geleden ook gemerkt. Het was een ramp om de parking op te rijden en eens aan het meer kon je er bijna niet meer bij op het wandelpaadje en moest je aanschuiven om een foto van het meer te kunnen nemen. Het is er altijd al druk geweest omdat het de top toeristische attractie is, maar je kon doorgaans dan beetje verder wandelen of naar het theehuisje gaan wat verder in de hoogte met mooie zichten. Maar nu is het een ramp?! We hebben een half u verloren of meer om de parking te kunnen oprijden, we zijn naar het meer gegaan, zagen de drukte en zijn prompt omgedraaid. De kinderen zijn even naar de toiletten aan de parking geweest en dan zijn we snel doorgereden naar Lake Moraine wat altijd kalmer is (maar tegenwoordig ook al zeer druk). Indrukwekkende vallei eh. Wist je dat Lake Moraine en de Valley of the 10 peaks op oude 20 dollar briefjes afgebeeld staat.

  Mijn favoriet is ook Yoho national park. heb je de 2km hike naar de Wapta Falls gemaakt? Da’s mijn favoriet waar de Kicking Horse river met veel gedruis naar beneden valt. En Emerald Lake natuurlijk.

  De IceFields Parkway is effectief adembenemend. Echt adembenemend, maar ‘k heb hem nog nooit veel verder dan de Columbia Icefields genomen. Ik moet echt echt echt eens meer noordwaards gaan en Jasper verkennen. Je blog maakt het me weer eens duidelijk.

  whaaa een wolf zeg! supersjiek.

  • Ja echt crazy he… Moraine lake ook al superdruk, maar wel blij dat we dat nog gedaan hebben!
   Wapta falls ni gedaan denk ik… Icefields parkway is zot mooi… en Jasper is ongelooflijk!
   Merci voor je reactie!!X

 2. Let op met de Takkakaw Falls: die weg gaat maar midden juni open en sluit ook in de eerste helft van september. Ervoor en erna is die niet ijsvrij of is risico op lawines te groot. Dit geldt ook voor een groot deel van de campgrounds en ook alle trails en parkings in Glacier National Park.

  Eind mei/begin juni kan je quasi gegarandeerd bruine beren zien grazen langs de highway in Kootenay National Park niet te ver van Radium Hotsprings , eens ze uit hun winterslaap zijn maar de bergtoppen nog niet sneeuwvrij zijn.

  https://goofballsworld.blogspot.be/2015/06/yoho-banff-kootenay-national-park.html

 3. Of je kan helemaal avontuurlijk doen en het per fiets doen zoals wij deden. Geen problemen met parkeerproblemen en je ervaart het allemaal nog eens op een langzamere manier. 🙂

 4. Wauw prachtige reis. En straf dat jullie dit in één week hebben gedaan! Lijkt me wel redelijk vermoeiend! Maar zeker de moeite waard. Mexico en de U.S.A staan op onze planning in maart en april. Maar misschien toch canada in één keer meenemen. Zeker als ik deze leuke foto’s zie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.