14 Tips voor meer quality-time met je kinderen.

erika van tielen
(foto: Marco Mertens)

14 Tips voor meer quality time met je kids. NIET van moetens uiteraard, ik doe en probeer ook maar wat. WEL van you never know dat je er iets aan hebt. Ik heb de tips- of voorzichtige aanbevelingen, zoals ik ze eigenlijk liever noem- verzameld voor mijn boek HAPPY MAMA en lees ze sindsdien af en toe zelf ook nog eens door. Omdat ik weet dat er goeikes bij zitten, die ik toch altijd weer vergeet.

 1. Zoek het niet te ver. Iets samen doen is beter dan niks samen doen.
 2. Laat je niet afleiden door gsm, tv of een eindeloze to-do lijst in je hoofd. Focus je even volledig op je kind. De kwaliteit- intensiteit zelfs- van het samenzijn is belangrijker dan de duur of de frequentie ervan.
 3. Zet je gms radicaal uit als je bij je kind bent. Als zoon- of dochterlief in bed ligt, is er nog tijd genoeg om te werken of te facebooken.
 4. Toon oprecht interesse in de leefwereld van je kind. Hoe was het vandaag? Wat heb je gedaan in de opvang/ op school? Met welke kindjes heb je gespeeld? Maar overval je kind evenwel niet meteen met een arsenaal aan vragen, laat het even de dag voor zichzelf verwerken. Hier krijgen we net voor bedtijd de meeste (en beste) verhalen te horen.
 5. Het kan helpen om een activiteitenlijstje op te stellen met daarop realistische activiteiten die je elke dag samen met je kind kan doen. Je kan dan een onderscheid maken tussen dagen waarop je veel en dagen waarop je weinig tijd hebt.
 6. Haal samen met je kind grapjes uit met papa (mama) of met andere familieleden of vrienden. Dolle pret gegarandeerd.
 7. Ga het kriebelgevecht aan met je zoon of dochter.
 8. Of doe een wedstrijdje gekke bekken trekken. Vergeet geen foto’s te maken om de resultaten later door papa (mama) te laten beoordelen.
 9. Organiseer een pyjama-party voor het hele gezin. Sleep matrassen, kussens en slaapzakken naar de living en kampeer één nachtje in je eigen huis.
 10. Paardje rijden of als een varkentje onder je arm hangen, vindt elk kind geweldig plezant. Kruiwagentje spelen is ook een topper.
 11. Lees voor het slapengaan een verhaaltje voor, overloop samen de voorbije dag en zeg nog even dat je je kind héél graag ziet. Zoete dromen liggen dan voor het rapen.
 12. Zing samen en zo luid mogelijk zijn of haar favoriete liedje van het moment. En vergeet niet om er een leuk dansje bij te doen.
 13. Als je meerdere kinderen hebt, doe dan eens een activiteit met elk kind apart. Ze vinden die exclusieve aandacht heel bijzonder. En ook voor mama en papa is het fijn en relaxed.
 14. Je kan een quality-time schema opstellen. Zo kan je elke avond teasen naar de volgende dag en kan je kind echt uitkijken naar een gezamelijke activiteit. Een voorbeeldje: maandag= verteldag (boekjes lezen, samen oude foto’s bekijken…), dinsdag= beweegdag (je voetbalt samen, speelt tikkertje…), woensdag= complimentjesdag, donderdag= knuffeldag, vrijdag= traktatiedag (bijvoorbeeld met een lekker hapje of drankje na een drukke schoolweek, zoals een beetje chips, een snoepje of een lekker sapje) en zaterdag= ik-kiesdag (het kind mag de activiteit zelf bepalen. Naar de speeltuin gaan bijvoorbeeld of een ijsje eten.)

2 Comments

 1. Eens samen naar de TV kijken, ook al is het maar dat, dat vind ik ook zo zalig. Meestal kijkt kleintje TV een kwartiertje voor het slapengaan terwijl ik vlug alles opruim 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.