9 plekken om te koesteren in Kvarner, Kroatië.

Nazomeren in Kroatië. Ik kan dat nogal aanbevelen. En ik vermoed dat pré-zomeren (als dat al een woord is) er ook geweldig aangenaam kan zijn. Kijk sowieso wat verder dan de platgetreden paden van Istrië. Geen slecht woord over de fijne plekken in die streek, maar de Kvarner regio is niet veel verder en barst evenzeer van de schoonheid. Heerlijke steden als Zagreb, Rijeka, Ljubljana (Slovenië), Trieste en Venetië (Italië) liggen bovendien op een boogscheut. Dus als de stranden, de bossen, de idyllische eilanden en de wellness je allemaal wat te veel worden, weet je meteen waar naartoe voor meer excitement.

Mijn top 10 van must-sees & -do’s in Kvarner:

1. Zagreb

Ideaal om je trip te beginnen of te eindigen. Een bruisende stad. Hip, upcoming en toch vol traditie. Een halve dag kuieren was véél te weinig. We’ll be back.

Wij huurden een auto bij Nova Gratia op de luchthaven. Sliepen in het grootste appartement ooit: Tomislav Art Apartment 4. En namen een lekker ontbijtje bij Otto & Frank.

2. Opatija

Het Knokke van Kvarner. Een stad met een rijk verleden en een al even luxueus heden. De Aziaten komen en masse, maar dat stoort niet echt. De stad ademt grandeur en vormt een perfect tegengewicht voor de hustle van Rijeka, de derde stad van Kroatië vlakbij.

Wij sliepen in het Gran Hotel 4. Lunchten in de Yacht Club. (proef zeker de klassieker calamari met blitva= gegrilde inktvis met patatjes en warmoes!) En genoten van een aperitief en een ijsje bij Lido Beach.

3. Moscenice

Een heel mooi heuveltop-stadje. De ideale stop tussen Opatija en de ferry in Brestova.

4. Cres Island

Op een 25-tal minuten vaar je met de Jadrolinija ferry van Brestova naar Porozina op Cres. De auto gaat uiteraard mee de boot op.

Cres town is een slaperig, maar geweldig pittoresk havenstadje. Eten doe je bij La Riva. Wij kuierden door de smalle straatjes en langs de meer dan 30 kerken, maar Cres is vooral de perfecte uitvalsbasis voor avontuurlijke fiets- en wandeltochten.

5. Bellevue Hotel

In Mali Losinj, op een uurtje rijden van Cres. Losinj is een ander eiland, maar je komt er simpelweg via een brug.

Bellevue is zonder meer een tophotel. Nieuw, hypermodern en toch enorm gezellig. Zalig personeel, perfecte service. Zwembaden, jacuzzi’s en een privé-strand in een idyllisch baaitje. Een stuk of vijf restaurants, een superfijne bar/lobby en een fan-tas-tische wellness, die op de behandelingen na, ook helemaal gratis is.

6. Veli en Mali Losinj

Mali betekent klein, maar is eigenlijk het grootste stadje. En omgekeerd. In Veli moet je enkel zijn voor de kleurrijke haven en een lekkere lunch in één van de vele visrestaurants. In Mali heb je meer te doen: een bezoekje aan het verrassend originele Muzej Apoksiomena bijvoorbeeld (helemaal opgebouwd rond de vondst van een immens oud Grieks beeld van een atleet!) én wandelingen door de charmante binnenstad en de sprookjesachtige kruidentuin Miomirisni vrt.

7. Krk Island

Another day, another island. Omgeven door water, maar weer helemaal anders dan Losinj en Cres.

Je neemt de ferry in Merag op Cres en vaart naar Valbiska op Krk.

Wij sliepen in het nogal klassieke, maar degelijke Hotel Malin in Malinska.  En lunchten in Konoba Maritim. 

Krk Town is een leuk stadje. En Volsonis was voor mij dé ontdekking. Aperitieven of koffie drinken onder, boven en tussen de geschiedenis. Een archeologische parel, bij toeval bloot gelegd.

8. Baska

Amper voor te stellen dat het hier in juli en augustus over de koppen lopen is. Na het seizoen alleen maar rust, fenomenale uitzichten en goeie vibes.

9. Vrbnik

De wijnhoofdstad van Kvarner. Alweer te veel schoonheid om in een paar foto’s te vatten. Wij lunchten overheerlijk in het volstrekt unieke vinotel. Een wijnhotel, jawel.

(De terugreis Vrbnik- Zagreb duurt ongeveer 2u30. Je hoeft niet meer te varen, er is een brug naar het vasteland.)

#croatiafulloflife

3 Comments

  1. Verken ook eens (Oost-)Slavonië (in mei of september). Gans het stuk van Zagreb tot aan de Hongaarse en Servische grens. Een totaal ander Kroatië maar o zo mooi. Tientallen ooievaars bijvoorbeeld in Čigoč, tot 5 nesten soms op één eigendom. Of massa’s kikkers die voor je voeten wegspringen in Kopački Rit nabij Osijek. En de wijnkelders van Iločki podrumi in Ilok.

    Aan de kust dan weer: bezoek ook eens de eilanden Pag, Brač of Hvar.

      • Nog ééntje om te doen: Plitvice Meren bij hevige, langer durende vorst.
        Jammer genoeg niet op voorhand te plannen. Het is op Facebook in diverse groepen of op pagina’s over Kroatië op te volgen wanneer de meren bevroren zijn en dan een (goedkope) vlucht proberen te boeken.
        Vorig jaar heb ik de bevroren watervallen gezien. Een vriendin kon toen jammer genoeg niet mee.
        Toen ik dit jaar zag dat er weer massa’s sneeuw lag gelijk geboekt (eind januari) en nu waren we in feite 2 weken te vroeg. Er lag wel 60cm sneeuw toen we aankwamen maar de meren en watervallen waren nog niet bevroren.
        Een dag ter plaatse is voldoende. Wij zijn op zondag 11/2 vertrokken en op woensdag 14/2 waren we al terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.