Erika op trot in eigen land: Heusden-Zolder.

Limburg en ik, dat is een beetje liefde. Al veel langer dan vandaag. En zeker Heusden-Zolder was al even geen onbekend terrein meer. Ik ben er vaak gaan filmen en ik heb er vrienden wonen. Maar toch heb ik geen seconde getwijfeld toen Davy van Experience Belgium en de toeristische dienst me meevroegen op blog-tweedaagse. De fusie-gemeente evolueert razendsnel en dus zouden er wel weer genoeg nieuwigheden te ontdekken zijn.

ZLDR LUCHTFABRIEK bijvoorbeeld. Hier in het voormalige ophaalmachinegebouw en de perslucht-centrale ontdek je de geheimen van het oude mijnverleden van Zolder. Hoe kon er op 800 m diepte (!) geademd en gewerkt worden? Of hoe voelt het om in een oneindige schacht te staan? Dat ervaar je hier aan den lijve. Maar je wandelt ook langs reusachtige compressoren, bijzondere lichtkunstwerken en lego-maquettes. Boeiend voor groot én klein. Mijn jongens waren alleszins geweldig onder de indruk.

Elke dag gratis toegang van 10 tot 17 uur. En elke zondag kan je om 14 uur aansluiten bij de gids voor een rondleiding!

Ook de mijnterril van Lindeman, een gehuchtje van Heusden-Zolder, is altijd een goed idee met kinderen. Hier ben je echt even helemaal weg van de wereld. De natuur is er grillig, het uitzicht eindeloos. Heerlijk wandelen en ravotten dus. En als je wil, trek je daarna de cité in. Te voet of met de fiets (fietsen huren kan via Den Lavaar) Voor een drankje en/of ijsje tussendoor moet je dan zeker een tussenstop maken bij La BaraccaEen 100 procent authentieke no-nonsense plek. Net als de uitbaters. Viva Italia!

Om het helemaal af te maken: combineer ZLDR Luchtfabriek en omgeving met een bezoekje aan de Multiculturele Markt. Die palmt elke tweede en vierde woensdagnamiddag van de maand het marktplein in.

* Op de Wijers– een enorm vijvergebied dat zich uitstrekt over de grondgebieden van Heusden-Zolder, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Genk, Hasselt, Lummen en Diepenbeek- raak ik nooit uitgekeken. De wandeling met gids Jos was weer helemaal anders dan alle vorige. Op een heel ongedwongen manier leert hij je anders en vooral beter naar de natuur kijken. En die is hier heel gevarieerd: heide, bos, water, … Bovenop de Bolderberg geniet je dan van een top-uitzicht of kom je even tot bezinning in het kapelletje van de Kluis.

* Een derde must-visit is natuurlijk het beroemde Circuit van Zolder. Ofwel om via de mensen van Skylimit Events een paar tourtjes mee te rijden in de wagen van een top-piloot. Ofwel puur om het prachtige domein, ook gekend als het Circuit van Ter Laemen, te verkennen. Want dat is veel meer dan het circuit alleen. Zo is er ook een bmx-parcours, staan er bovenop een bergje twee kapelletjes die danig contrasteren met al dat lawaai daar beneden én kan je gezellig (en volledig in het thema) aperitieven in of aan Brasserie The Wheels. Uiterst vriendelijke bediening inbegrepen.

In juli en augustus vertrekt er elke donderdag om 14 uur een gids aan The Wheels die je meeneemt voor een kijkje ‘achter de schermen’ van het circuit. Doen!

* Wist je trouwens dat je ook kan slapen met zicht op het circuit? In Hotel De PitsToch wel één van de uniekere plekken waar ik al gelogeerd heb. De jongens waren niet van het raam weg te slaan toen de motoren die avond hun rondjes reden. En ik vond het zelf stiekem ook wel speciaal. Je kan in Hotel De Pits bovendien ook wellnessen en het ontbijt is er zonder meer top. Gevarieerd en super verfijnd. Een luxe om de dag zo te beginnen!

Oh en wees gerust, je nachtrust wordt niet verstoord. De activiteiten op het circuit stoppen op een deftig uur!

* En dan zijn er nog drie plekken waar je absoluut moet gaan eten:

– El Parachutero. Een kleurrijk ontbijt- en lunchadresje, met veel liefde gerund door Johan en Marie. Ze werken er zo veel mogelijk bio en fairtrade en specialiseren zich in gevulde broodjes. Elke dag vers, elke dag een beetje anders. Aanrader van jewelste.

Den LavaarEen hele fijne brasserie, op de mijnsite. Hier kom je voor het betere grillplatenwerk. Je kiest je groentjes en je vlees op het buffet en bakt à volonté aan je eigen tafel.

– En voor de betere gastronomie moet je dan weer bij chef Bruno Dethier en gastvrouw Sonia Geraert zijn, in het prachtige Restaurant Laurus. Geen stijf gedoe hier, wel een relaxte, warme sfeer. Elk bord is een kunstwerkje op zich. En ook als vegetariër val je hier met je gat in de boter.

Nee, of je er nu een dagtrip of een weekendje van maakt, Heusden-Zolder zal je niet ontgoochelen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.