Lap, stop de klok nog maar eens! Maandag 21 december 2015.

Want er moet nog iets bij. Ik was in al mijn euforie even vergeten om het ook over zotte zaterdag te hebben. De meest chaotische dag van de week ten huize Schelfhout- Van Tielen.

Op de 6e dag van de week is alle structuur die de vijf dagen ervoor zorgvuldig werd opgebouwd, plots he-le-maal zoek. Want op zaterdag hebben wij in de regel geen verplichtingen. Geen school, geen hobby’s, niks. En hoe goed dat ook klinkt, het is het niet. Toch niet voor onze little monsters.

Al van bij het opstaan gaat het fout. Want dat gebeurt altijd te vroeg. En kinderen die niet uitgeslapen zijn, hebben zelden een goed humeur. En dat geldt in de eerste plaats voor Finn. De vermoeidheid van een week volle gas geven op school zit duidelijk nog in zijn kleine lijf. Vervolgens is er gedoe met het eten en wordt er gezeurd en gezaagd… over alles. Alle manieren zijn weg, alle afspraken vergeten. En zelfs happy Rowen blijft niet immuun voor de slechte vibes van zijn broer. Hij neemt die onrust over en wordt bij momenten even onhandelbaar. Samen spelen zonder elkaar pijn te doen, spullen kapot te maken of krijsend het huis rond te rennen, is dan geen optie meer blijkbaar.

Ja, afgelopen zaterdag was weer even een reality check. Zeker omdat ik er alleen voor stond. En maar geen greep kreeg op die twee. Negeren werkte niet, straffen had geen impact, belonen was onmogelijk. En tegen de tijd dat ik mezelf en de jongens had klaargemaakt voor een wandeling naar de winkel, was ik op van de stress. Mottig van de stress zelfs.

Na de boodschappen heb ik mijn nageslacht afgezet bij hun omi en opi. En ja hoor, daar ging het magischerwijs plots wél goed. Braaf gedut allebei en de rest van de dag flink gespeeld en poeslief geweest. Wreed. Heel wreed.

Zijn er nog gezinnen waar de eerste weekenddag altijd wat (euh, zeg maar: véél) zwaarder valt?

7 Comments

 1. oh, ik vermoed dat je niet de enige bent die op een zaterdag loopt te stressen omdat de kids nou net niet doen wat je wilt 😉
  ik probeer sowieso boodschappen te doen zonder hulp want dan ben ik ook op van de stress 😉
  verder varieert het hier, het stressgehalte is hier vooral gekoppeld aan hoe de dochter uit haar bed komt 😉

 2. De meeste weekend (druk of rustig) gaan hier vlotjes.
  Maar die eerste dag vd vakantie (vandaag dus)… Mij kinderen waren deze ochtend echt 2 losgeslagen varkens. (Druk, onbeleefd, geen oren). De spanning om toe te leven naar die feesten met veel cadeautjes is denk ik de oorzaak. Mja, ik was ook zo als kind… De magie van Kerst 🙂
  Opa zal zijn handen vol hebben met oppassen vandaag…

 3. dat is bij ons ook soms zo hoor. Eén van ons gaat op zaterdagvoormiddag steeds met de drie kindjes boodschappen doen. En dat ‘breekt’ onze voormiddag gelukkig een beetje. Daarna dutten de twee kleintjes, en als we geluk hebben zelfs onze oudste van 5 jaar, en gaat alles weer beter 🙂 Het ligt misschien ook aan onze vrijdagavond. Dan staan wij minder op het bedtijduur, waardoor ze al vlug een half uur later in bed liggen dan gewoonlijk. Uiteraard slapen ze echter niet langer, dus keert het zich tegen ons. Dat weten wel, intussen al meer dan 5 jaar, maar helaas handelen we er nog niet naar 🙂

 4. Daarom dat de turnles voor Cyriel zo welgekomen is, dat ene uurtje geeft structuur aan de dag. dat breekt een beetje. en dat helpt. Ik voel die chaos vooral dan op zondag. rust en regelmaat en van die dingen vallen dan helemaal weg. Hoe zalig een dagje niets doen voor ons klinkt, met ons twee varkens is dat niet echt ontspannen.

 5. Je bent zeker niet de enige. Zaterdagen (en soms ook woensdagmiddagen) zijn hier ook soms een martelgang. Een driejarige dochter met een eigen willetje. Koppig ook. Maar langs de andere kant dan ook weer ontzettend lief als ze beseft dat ze met zo te doen niet bereikt wat ze eigenlijk wil.

 6. Zaterdag is by far de drukste dag van de week. Tegen de middag ben ik al over mijn toeren van de stress. Zit nog liever op mijn werk 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.