Op vakantie met kleine kinderen. Erika deelt haar ervaringen en tips.

reis - 1

Kinderen en vakantie. Twee zaken die zich in de regel niet makkelijk laten combineren. Omdat kinderen niet per se begrijpen wat het concept vakantie precies inhoudt. En omdat wij op onze beurt niet per se begrijpen waar en waarom het schoentje voor hen zo kan knellen op verplaatsing.

De familie Schelfhout-Van Tielen vertrekt dit weekend alleszins voor een weekje naar Andalusië, Spanje. We vliegen met deze fantastische formule van Brussels Airlines op Sevilla. En we logeren hier.
Als ik eerlijk ben, zou ik veel liever naar pakweg Zuid-Afrika, Argentinië, Bali of Australië reizen. Of citytrippen in Vancouver, Moskou of Rio. Maar wat hebben mijn peuter en mijn kleuter daaraan? Juist ja, bijzonder weinig. Doodzonde dus om op zo’n geweldige plekken te vertoeven en er niet te kunnen doen of zien wat je eigenlijk zou willen doen of zien. Daar raak je alleen maar enorm gefrustreerd van, terwijl je uiteraard komt om heerlijk te ontspannen. Bovendien moet je voor dat soort tripjes lang vliegen en rekening houden met een kanjer van een jetlag. Nee, dan wacht ik er liever mee tot mijn jongens wat ouder zijn. Of tot we eens langer dan een weekje weg kunnen. Nu kiezen we voor een zonnige bestemming op maximum 4u vliegen van hier. En gaan we voor een B&B in plaats van voor een sjiek hotel, een luxueus huis of een avontuurlijke camping.

Na eerdere gezinsvakanties in Thailand (met een 3 maanden oude Finn), Dubrovnik (met een 8 maanden oude Finn), Ibiza (met een anderhalf jaar oude Finn), Zuid-Frankrijk (met een 2 jaar oude Finn en een Rowen in de buik), LA (met een slechts 8 weken oude Rowen, wat n van de United Airlines hostessen volgende uitspraak ontlokte: “Oh my god, did you have that baby yesterday?) en Spanje (met een 3 jaar oude Finn en een 6 maanden oude Rowen), weten we ondertussen wat wel, wat soms en wat helemaal niet werkt. En die bevindingen heb ik hier herleid tot een lijstje met tips.
Doe er vooral je voordeel mee. Of juist niet. Elk kind is anders, net als elk gezin en elke reis. Bovendien kunnen sommige ouders meer aan dan andere. Of willen ze meer aankunnen.

1. Met het vliegtuig: ja of nee?

Vliegen met kinderen van 0 tot 1 jaar is zelden een probleem. Ze slapen nog heel makkelijk en hebben niet de neiging om te gaan rondkruipen of -stappen in het vliegtuig. Ook van een jetlag zullen ze weinig hinder ondervinden. Een baby die om de 3 à 4u wil eten en dag en nacht nog gezellig door mekaar haalt, is dan zelfs een voordeel. Vliegen met kinderen tussen de 1 en de 4 jaar is het lastigste. Die slapen niet zo veel meer, hebben wel serieus last van een jetlag en kunnen zich nog niet zo goed bezighouden op een lange vlucht. Gevolg: jij hebt al die uren lang ook geen moment rust. Vanaf 4 jaar wordt het weer makkelijker (hoop ik toch!!) en krijg je opnieuw meer mogelijkheden. Kinderen begrijpen dan wat van hen verwacht wordt aan boord en kunnen zich onderweg al een hele tijd zoet houden met de ipad, een film, kleuren,…

2. Hoe zit het dan met bagage en buggy’s?

Vliegen betekent serieus selecteren wat de (kinder-)bagage betreft. De buggy kan gelukkig wel mee tot aan de gate. En als er plaatsen over zijn op het vliegtuig, mag de maxi-cosi mee in de cabine. Let wel, als er geen plaats is en je hebt ook geen extra ticket gekocht, aanvaarden ze het ding niet. Lastig, want een paar uur met een baby of een peuter op de schoot moeten zitten in een volgepropt vliegtuig, is echt geen pretje. Ik spreek uit ervaring. Voor langeafstandsvluchten kan je bij de grote maatschappijen wel een wiegje reserveren. En Brussels Airlines heeft zelfs een speciale formule voor families: b-family.

Zeker altijd meenemen: voldoende pampers, natte en droge doekjes, water, tussendoortje, potjes fruit- en groentenpap en wat speelgoed. Je weet immers niet wanneer je de volgende lading van die essentials zal kunnen kopen en of ze dan op je bestemming wel hetzelfde assortiment hebben. Mij zou dat weinig kunnen schelen, maar kinderen zijn in de regel minder flexibel. Over babyvoeding wordt trouwens niet moeilijk gedaan aan de handbagagecontrole. Heel soms laten ze je wel proeven.

3. Toch met de auto?

Het grote voordeel van reizen met de auto is dat je vl bagage kan meenemen voor de kinderen. Net nadeel is dat je dat dan ook doet. En te weinig selecteert. Lange afstanden rijden is voor kleine kinderen geen probleem, die slapen nog makkelijk. Voor grotere kinderen wordt het al iets lastiger. Voor hen voorzie je best voldoende entertainment en voldoende tussenstops. Toen Finn net 2 jaar was, zijn we met de wagen naar Zuid-Frankrijk gereden. We hebben die rit bewust over 2 dagen gespreid, zodat we maar een 6-tal uur per dag op de baan waren. Daarvan heeft hij telkens 3u geslapen. Ideaal.

4. Waar logeren?

* Kies- als het even kan- voor een kamer met minimum 2 ruimtes. Zo kunnen je kinderen apart slapen. Risico is anders dat iedereen op hetzelfde moment wakker wordt en dat de kinderen ook pas willen gaan slapen als jullie erbij komen liggen.

* Kies voor accommodatie met een zwembad en eventueel ook andere faciliteiten. Als je niet buiten het domein geraakt, valt er toch altijd iets te beleven.

* Kies voor accomodatie die ook lunch en diner aanbiedt. Niet dat je daarom elke dag in huis moet eten, maar ook hier geldt: als je niet weggeraakt- om wat voor reden dan ook- is dat geen probleem. Trouwens, als alle andere hoogtepunten geskipt moeten worden, kan goed eten ook best het hoogtepunt van een reis worden.

* Kies voor accomodatie waar je in de watten gelegd wordt. Qua eten en qua service. Allemaal heel plezant zo boodschappen doen op het lokale marktje, maar uiteindelijk sta je daarna toch maar weer te koken, net zoals thuis. Of moet je ‘s ochtends tegen je zin de deur uit voor een brood. Ook zoals thuis. Ik steek mijn tijd en mijn energie liever in het ‘puur’ samenzijn. Heerlijk ook dat gevoel van niks te ‘moeten’. Je ben ten slotte op vakantie.

* Kies voor een B&B als accommodatie. Veel kleinschaliger dan een gemiddeld hotel en veel overzichtelijker bijgevolg. M.a.w overal babyfoonbereik. Jij kan dus rustig verder soezen aan het zwembad of aperitieven op het terras, terwijl de kinderen aan het dutten zijn. Je kan ze ook met een gerust hart laten rondcrossen, terwijl je ze vanop een afstandje in de gaten houdt. Wel opletten met het zwembad natuurlijk.

Dit was onze topper van vorig jaar. In Moraira, Costa Blanca, Spanje.

5. Welke bestemming?

Kies voor een zonzekere bestemming. Als je kinderen lastig zijn en het lukt niet om veel te ondernemen of om veel ‘plat’ te liggen, heb je toch altijd het mooie weer om je aan op te trekken.

Spanje is en blijft een topper. Dichtbij, mooi weer, niet duur, goeie accomodaties, kindvriendelijk, leuke stranden, goeie mix van natuur en cultuur.

6. Welke mindset?

Go with the flow. Plan niet te veel, koester niet te veel verwachtingen. Maar geniet van het moment, het samenzijn en beschouw alles wat je extra gedaan krijgt als een cadeau.

30 Comments

 1. Hmz. Ik moet toch even weerleggen dat je met kleine kinderen niet kan citytrippen in Vancouver 😉 Check m’n blog en je ziet meteen hoe geweldig het kan zijn een lange, verre reis mét kleine kinderen. We loved every minute of it. En de indrukken die ze hebben opgedaan, die gaan nog héél lang meegaan. Daar ben ik zéker van 🙂

  Geniet van jullie vakantie!

 2. Ik kan trouwens ook al het goede nieuws verkondigen dat mijn kinderen dus amper last hebben gehad van die jetlag. Ik had daar op voorhand zo veel schrik voor en dat was dus echt twee keer niets. In het gaan zijn we met z’n allen één nacht wakker geworden rond 2u, een uurtje wakker geweest en dan weer geslapen en dat was het. En in het terugkomen (grotendeels dankzij de nachtvlucht terug) ook geen last gehad. Enkel de tweede nacht ben ik mogen opstaan met de oudste dochter, maar dat kwam vooral door de spanning omdat ze terug naar school mocht. Dus binnen een paar jaar: pack your bags en plannen maar, die droomreis!

 3. Hallo, Wij dit jaar toch op hotel. Volgend jaar Spanje, Portugal, Italië of Ibiza in een b&b.
  Waar hebben jullie gelogeerd in Ibiza want wil er deze keer snel bij zijn ;-))

  Geniet zo hard van de Q-time met man en kids!!
  Doet altijd deugd.

 4. Oesje, wij gaan dit jaar voor het eerst op reis met onze zoon van tegen dan 11 maanden (city-tripjes en zee-bezoeken niet meegerekend) en als ik je lijstje zo bekijk is er werkelijk niets dat bij ons in orde is, stresssssssssss :-). Hopelijk valt het toch allemaal goed mee! Ik boekte via Airbnb een zalige cottage in loft-stijl op het platteland en we dachten dat te combineren met een paar dagen Kopenhagen en eventueel nog wat wild camperen. Misschien wat te ambitieus met baby? We zien wel…

  Ik wens jou alleszins veel reisplezier! Misschien dat we volgend jaar (afhankelijk van hoe deze trip meevalt) toch voor een zonnigere bestemming en een B&B met mogelijkheid tot lunch gaan ;-).

  • Haha, no worries. Niks is absoluut 🙂 11 maanden lijkt me zowat de grens. Kan nog geweldig goed meevallen :)) Veel plezier, zal wel prachtig zijn daar!

 5. Ha! Hoe herkenbaar is ‘je kan veel meenemen dus doe je dat ook’.
  Dat is zo’n beetje hetzelfde als ‘hoe groter het huis en hoe meer opbergruimte hoe meer verzamelde brol’. 🙂

  Wij gingen de hele paasvakantie naar zee met onze dochter van anderhalf.
  Viel zo goed mee in vgl met onze autovakantie naar Zuid-Frankrijk vorig jaar dat we het deze zomer gewoon nog eens overdoen! Hoera!

 6. Citytrippen doen we zonder kind, toch net iets leuker voor ons en voor hem. We hebben nog maar één vliegreis gedaan toen hij twee was en de hele vlucht sliep. Dit jaar staat er een autoreis naar Zuid-Frankrijk op de planning.

 7. Wij hebben goede ervaringen met citytrippen met kinderen onder de 2j. Zo zijn we met een 7-maand oude baby naar Barcelona getrokken en met een peuter van anderhalf naar Stockholm. Hij vond het een heel avontuur om op het vliegtuig te zitten, het openbaar vervoer te nemen…Ik vind dat je een gulden middenweg moet vinden tussen iets dat je als ouder ook interessant vin maar voor de kinderen toch leuk blijft. Maar eerlijk gezegd, nu nummer 2 er is en de oudste in volle peuterpubertijd zit, gaan we het de komende jaren niet meer doen. Een huisje huren in het zuiden vinden we ook altijd fijn; je kan ontspannen aan het zwembad terwijl de kinderen een dutje doen (zonder dat je zelf dus uren op je hotelkamer moet zitten) en je zit niet vast aan vaste etenstijden.

 8. ‘k vind je laatste tip “go with the flow” de belangrijkste en dan is heeeeel veel mogelijk.
  Net rondreis door Canada met 20maander achter de rug en is super verlopen, ondanks heel veel schrik voor de lange vlucht en de jetlag. Zoals je zei: minder dan een maand slapen die toch nog zoveel en is het dag/nachtritme nog zo regelmatig dat dat wel meevalt (op 7m naar LA gegaan met zoontje) , maar nu hebben we toch heel lang getwijfeld of zo een lange vlucht wel zou lukken.

  Uiteraard is ieder kind en gezin anders maar nu ikzelf kan terugblikken vind ik lange vluchten met kind van ong 2 jaar super:
  * veel meer bewegingsvrijheid dan vb autorit naar Frankrijk , zelfs als je de duurtijd van autoritten per dag beperkt (dat deden we binnen Canada ook). In een auto blijven ze vastgestript zitten voor x uur want toch snel gaat vervelen, hoeveel je ook probeert speeltjes en afleiding aan te bieden.
  Die afleiding kwam er bij ons heel spontaan op het vliegtuig. We hadden voor die lange vlucht wel heel bewust een eigen zetel gekocht ook al was dat nog niet nodig, en we hadden wat gezocht naar een vlucht met zetelconfiguratie dat we samen met ons 3 één middenrij zouden hebben (geen andere mensen die we konden storen naast ons, 2 zijkanten waar we er eventueel uitkonden).
  Ons zoontje heeft zich kostelijk geamuseerd met het entertainment systeem (yeay voor touchscreens met veel menu-opties waar een kind kan blijven doorflippen); heeft autootjes gereden op alle zetels onder de zetels, in de gang, …; heeft 3 keer gegeten; heeft met ons boekjes gelezen en gepuzzeld en heeft ook zijn dutjes gedaan languit op de zetel nadat hij in mijn armen in slaap gevallen was. OP terugvlucht hebben we zelfs de ipad niet geopend!! wat een wonder.

  In vergelijking met korte vluchten , die we ook al op paar citytrips deze winter naar Wenen en Stockholm) uitgetest hadden, heb je de afleiding van maaltijden niet en het entertainment systeem niet en vaak minder beenruimte (en kopen we doorgaans ook geen eigen zetel).

  Het is moeilijk te voorspellen maar het kan dus reuze meevallen, ook bij een niet stilzittende peuter . Go with the flow, en ga niet onnodig het gevecht aan om je kind te laten stilzitten, zou ik zeggen.

  Wat betreft op geweldige plekken vertoeven ver weg en niet kunnen bezoeken wat je wil bezoeken omdat je kind er niets aan heeft, ben ik niet met je eens. Ons motto is dat we alles doen wat we vroeger deden, maar nu wel op een andere manier. Gefrustreerd word ik daar zelf niet van. We gaan dus wel nog steeds regelmatig op city trip of hebben al 2 maal een verre roadtrip gemaakt op die 20 maanden, maar we passen ons aan. Eerlijk gezegd stoort mij dat niet, mijn leven is nu eenmaal helemaal anders sinds we een gezinnetje met 3 zijn ipv 2. Autoritten zijn korter en stops zijn langer, op citytrip bezoeken we nu vaker parken/zoo’s/… , we lassen we speeltuin- of zwembadstops in, …We doen wel eens een gezamelijke siesta in de hotelkamer… We waren nu wel vroeger niet extreem avontuurlijk : vroeger deden we bv ook geen lange rugzak trektochten . Maar ons zoontje vindt het fantastisch om metro’s te nemen, op een tram te zitten, boottochtje te maken, op grote pleinen achter de duiven te lopen of met de handjes in fonteinen te spetteren. Paleizen of musea kunnen bezocht worden met peuter in draagzak op de buik of rug, als die het bezoek geen uren duurt. En eten in bistro’s en eenvoudige restaurants lukt ook prima als je het regelmatig doet.
  ‘k heb bepaalde zaken niet kunnen doen die ik misschien vroeger wel gedaan had, maar deze nieuwe manier van reizen vind ik in feite wel heel relax omdat we minder een een dag proppen en supergezellig om samen te doen.

  Je tip van voldoende speelgoed en tussendoortjes is wel belangrijk: onze luiertas puilt uit van de boekjes , koekendozen en als we ergens aankomen gaan we altijd meteen een paar bananen zoeken die ook onderaan de wandelwagen liggen.

  Die wandelwagen is wel verwarrend : Brussels Airlines brengt die altijd weer aan de gate, maar SAS en Condor doet dat bijvoorbeeld niet ook al zegt men bij vertrek van wel. ‘k begin dus te leren om voorbereid te zijn ons zoontje door de luchthaventerminal te dragen bij transfers of aankomst.

  Go with the flow en geniet. Op vakantie met kleine kinderen is tof. Andalucia, daar moet ik zeker eens werk van maken!!

  • Super seg. Je hebt absoluut gelijk. Het gaat om het vinden van een mooi compromis. En over tijd nemen en je aanpassen. Merci om je reiservaringen te delen. Heel interessant!
   Liefs,
   Erika

 9. Had op basis van je artikel een aanvraag gedaan bij Cabalitto del mar maar zij aanvaarden geen kinderen jonger dan 3 jaar. 🙁

 10. Wij willen eind juni/begin juli naar Ibiza met onze dan 5 maanden oude dochter en vragen ons af hoe dat te doen met de warmte (25-30 graden) daar. Wat zijn jullie ervaringen en adviezen?

  • Dag Job,

   Het is er altijd iets koeler dan op het vasteland, maar in die periode zal het toch wel gemiddeld 30 graden zijn, denk ik. Volop hoog seizoen ook. Hoe vroeger je kan gaan, hoe beter lijkt me. En misschien ook nog iets goedkoper dan.

   Erika x

   • Hoi Erika,

    Bedankt voor je reactie. De periode staat al vast omdat we dan zijn uitgenodigd.
    Wij zijn benieuwd of en hoe we daar uit de voeten kunnen met onze dochter ivm de warmte. Of dat we met haar alleen binnen bij de airco kunnen zitten. Dan heeft het geen zin om te gaan.
    Heb jij ervaring met dergelijke temperaturen en een baby van 5-6 maanden oud?

    Groeten, Job

 11. Wij vertrekken over 2 weken naar Ibiza met een 4 maand oude baby die nog niet rechtop kan zitten. Hadden jullie dan een kinderwagen of plooibuggy mee of…? Ik zie nog niet echt hoe we dat gaan doen… 🙂 Tips?

 12. Het belangrijkste wat ik heb geleerd heb uit onze reisjes met de kinderen is aan een ander tempo reizen.
  3 weken California, zonder de naburige staten ‘mee te pakken’. Kleinere afstanden, verborgen parels ontdekken, maar vooral meer rust … Dutjes en op tijd in bed geeft jezelf ook rustmomenten.
  En zelfs goed voor je relatie om op een zwoel zomeravondje voor de chalet te gaan zitten met een flesje wijn en een rustige babbel (terwijl de kroost ligt te snurken binnen kan je nergens naar toe) … Heerlijk 🙂

 13. Hallo Erika,
  wij gaan naar Thailand volgende kerstvakantie met onze kinderen van 3-6-9 jaar. Aangezien jij daar ook bent geweest met kleine Finn, enige tips? Wat de moeite is, kindvriendelijke hotels?
  Alvast bedankt!

  • Wat een heerlijk vooruitzicht! Goh, bij ons is het al 6 jaar geleden en toen enkel in Phuket geweest, dus nog weinig up to date info, vrees ik… x

 14. Hallo Erika,
  Ik zou graag onze sloeber van 10 maanden meenemen voor een weekendje weg naar de Champagne streek, maar hoe regel je de dutjes van de baby? Hier thuis merken we dat hij echt wel z’n bedje nodig heeft om te kunnen slapen.

  • Hey Wim, de dutjes ook op vakantie doen dan… vakantie op het ritme van je kind… dan heb je er zelf ook iets aan 😉 Maar neem dan zeker een kamer/huisje met een leuk terras of iets op babyfoon-afstand, zodat je zelf wel kan zonnen/lezen/rusten ondertussen! Succes! x

 15. Vliegen naar Spanje is prima te doen inderdaad met kleine kinderen. De echte lange reizen wacht ik zelf liever nog even mee! Leuke blog 🙂
  Groetjes Julia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.