De 6 leukste uitstapjes met kinderen tijdens de kerstvakantie.

Omdat je voor een geslaagde kerstvakantie méér nodig hebt dan alleen kroketten en cadeautjes. En omdat kinderuitstapjes ook voor ouders zo aangenaam mogelijk moeten zijn.

1. Naar de film

Dé kinderblockbusters van deze kerstvakantie worden ongetwijfeld de Pinguins van Madagascar en Maya de Bij. Maar er spelen tijdens de eindejaarsperiode ook heel wat kleinere films voor kleine(re) kinderen. KLEINE ANNA EN LANGE OOM bijvoorbeeld. Een animatiefilm van de makers van de bekende LABAN-serie. De affiche oogt prachtig en de prent zou ook bijzonder geschikt zijn als bioscoopdoop voor de allerkleinsten. Finn en ik hebben alvast een datum geprikt!

affiche

Kleine Anna is… klein, nieuwsgierig, vrolijk en ook een beetje gek. Lange Oom is… lang en ook een beetje sloom. Samen zijn ze altijd op zoek naar nieuwe avonturen: ze bouwen een boomhut, bakken een taart, gaan vissen en hebben dolle pret in de sneeuw. Met heel veel oog voor het allerjongste publiek goochelen ze met kleuren en objecten en maken kleuters telkens weer aan het lachen.
Regie: Alicja Björk, Lasse Persson, Per Ahlin
Zweden/ 47 min/ 3+
Vanaf 17 december in de cinema.

Lilla Anna & Långa Farbrorn Lilla Anna & Långa Farbrorn

En ho ho hoooo… Ik mag- dankzij Jekino– 4 van deze heerlijk mooie Anna-poppen weggeven. In ruil voor jouw ultieme kerstvakantietip. Commenten dus die handel! De winnaars worden op 25 december bekend gemaakt.

kleineannapop

 

2. Naar het theater

pipislider-2xeq994qlbt5j3ra83g4y26-2xgz7u2etemqq1sth25hxm

‘Pippi Langkous’, ooit mijn idool (for real!), was in 2004 voor het eerst op het toneel te zien. En dit seizoen heeft Theater Familie opnieuw een fijne voorstelling gemaakt, vol humor en avontuur. Pippi is de max en dat vinden jouw kinderen ongetwijfeld ook.

Muziek: Ronny Mosuse – Script en liedteksten: Ivo de Wijs – Regie: Jasper Verheugd.
Te zien in Hasselt, Antwerpen en Gent.

Meer info en tickets via Sherpa.be

3. Het ICE MAGIC Sneeuw- en ijssculpturenfestival in Brugge

Screen Shot 2014-12-13 at 21.10.52

Altijd een topper in de winter. Deze keer is het thema ‘Het Land van de Hobs’ en wordt er een fantasiewereld geschapen, gebaseerd op de verhalen van Tolkien. Ijskoud uiteraard, maar wonderlijk mooi.

Dagelijks open vanaf 21 november 2014 tot 4 januari 2015, van 10:00 u tot 18:00. Ook op zon- & feestdagen.
Stationsplein Brugge (Buitenbegijnenvest, 8000 Brugge)
Gemiddelde temperatuur ijstent: -6°C. Warme kledij aanbevolen.

Meer info hier.

4. Koekjes bakken in het bakkerijmuseum in Veurne

Screen Shot 2014-12-13 at 21.36.24

Een museum dat geen enkel kind saai zal durven noemen! Tijdens de kerstvakantie mogen je mini’s hier lekkere kerstkoekjes of sneeuwpopjes op een stokje maken! Aansluitend is er voor het hele gezin een leuke zoektocht door het museum.

Workshops op maandag, dinsdag en vrijdag tijdens de kerstvakantie (van maandag 22 december 2014 t.e.m. vrijdag 2 januari 2015). Reserveren is verplicht!

Bakkerijmuseum, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
Info en prijzen vind je hier.

5. Wintercircus Boxtalino

IMG_5962- (2)

Geen Cirque du Soleil- toestanden, wel (h)eerlijk old skool circus. In een winterkleedje en een zigeunerjasje. Vorig jaar zelf voor het eerst gezien en heel hard genoten!

Van 13 december 2014 tot 4 januari 2015
Provinciaal Domein De Schorre – Boom

Meer info hier.

6. Winter in Antwerpen

‘t Stad pretendeert tijdens de koudste dagen van het jaar het warmste winterfestival van het land te hosten. En dat lijkt me niet zo’n overdreven bewering als ik het uitgebreide programma bekijk. Een greep uit dat aanbod:

De winterfoor

Ernest Van Dijckkaai
Van za 6/12 t.e.m. zo 4/1

Mysterieus China in de dierentuin

Chinese kunstenaars toveren de Antwerpse ZOO om in een sprookjesachtig paradijs met een lichtspektakel. Er zijn authentieke Chinese optredens en ook in de binnenstad proef je van het China Light Festival.

Van 6 december tot 18 januari (niet op 24 en 31 december, 3 en 9 januari), tussen 18 en 21.30 uur 
In de Zoo van Antwerpen en in de binnenstad: Meir, Koningin Astridplein en kerstmarkt
Volwassenen: 15 euro, kinderen: 12 euro
Meer info hier.

Disneyland Parijs op de Zuiderdokken

Een absolute primeur voor Antwerpen! Op de Gedempte Zuiderdokken verrijst een sprookjeswereld in sneeuw en ijs, geïnspireerd op de bekende attracties en figuren van Disneyland Parijs.

Van 29 november tot en met 11 januari, elke dag van 10 tot 19 uur
Op de Gedempte Zuiderdokken
Volwassenen: 12 euro, studenten, senioren (65+), personen met een handicap 10 euro, kinderen van 4-11 jaar: 8 euro, kinderen van 0-3 jaar: gratis
Temperatuur: -6 graden!!

Meer info hier.

Reuzenrad

images3

Een ritje in dit reuze reuzenrad is een must tijdens de eindejaarsperiode! Op 55 meter hoogte heb je het meest waanzinnige uitzicht op de stad. Op zondag draaien kinderen tot 12 jaar gratis mee!

Op het Steenplein
Van za 6/12 t.e.m. zo 4/1
Volwassenen: 6 euro
Kinderen (vanaf 4 jaar): 4 euro
Kinderen (jonger dan 4 jaar): gratis

Draaimolen

Nostalgie troef op de Grote Markt met deze draaimolen uit 1895.

Op de grote Markt
2,5 euro
Van za 6/12 t.e.m. zo 28/12

Winterbar

Hier kan je je te goed doen aan winterse gerechten met uitzicht op de Schelde, Het Steen en de ijspiste. Ook voor snacks of een aperitiefje ben je welkom.

Op het Steenplein, binnen en buiten.
Van za 6/12 t.e.m. zo 4/1

Voor zij die liever op de parking dan in ‘t stad vertoeven: o.a Gent en Brussel organiseren gelijkaardige winterfestivals.

12 Comments

 1. Op onze agenda _zondag 28 december_ de BEURS van gebroken, verloren &
  te koesteren HERINNERINGEN (en dat is heel mooi gezegd!) in de Kopergietery in Gent. Dit is meer iets voor de ouders 🙂 maarrrr in de namiddag wordt deze beurs onderbroken door de voorstelling “De koningin is verdwenen” 5+. Twee vliegen in één klap dus 😉

  >>> meer info: http://www.kopergietery.be/voorstelling/351

 2. ik heb al suf gezocht naar leuke dingen…kleinkinderen komen paar dagen en wil zo graag iets cool doen in de buurt. Maar ze zijn 4 en half en 2 en half en ik vind heel weinig….maar de films zien er goed uit….kan al wel naar de bioscoop en wou naar maya de bij gaan maar KLEINE ANNA EN LANGE OOM lijkt me mss toch fijner voor de kleinste ook. Toos is de oudste, die kan vast al een hele film blijven zitten maar Tijmen is nog klein….ik woon in de buurt van Herentals en ik vind echt niks terug in de buurt…dacht ook al aan Hidrodoe,” Herentals – Bibberen tijdens de kerst in Hidrodoe
  Weer geen witte Kerst dit jaar ? Toch wel . In Hidrodoe hebben we de sneeuw- en ijsblokken al klaar gelegd. Bouw zelf een iglo en doe de iglo-quiz om te zien of jij uit het juiste ijs gesneden bent”
  maar daar zijn ze ook te klein voor denk ik…maar das wel supper idee voor iets oudere kindjes en dan daarna lekker zwemmen in het Netepark in Herentals….en voila, dagje gevuld voor grotere kindjes!

 3. Wij zijn fan van theater De Spiegel. Ze geven verschillende voorstellingen tijdens de kerstvakantie, ook de allerkleinsten. Een echte aanrader!

 4. Een dagje Technopolis!
  Of wat ik zelf het allerleukste vond…een dagje thuis blijven, heel de dag in pyama, en met dekens en kussens, stoelen en zetels kampen bouwen, waar we dan een stuk cake en warme chocomelk kregen 🙂

 5. een tip om met kleintjes te doen: neem eens de lijnbus als je anders altijd met de auto gaat, neem eens de trein, doe dezelfde dingen maar een tikkeltje anders, een ander zwembad dan gewoonte, eens een film kijken ‘s middags als de televisie anders uitstaat, samen met mama/papa een gezelschapsspelletje spelen, samen werken aan één tekening. Want dan is er eindelijk eens tijd om daar tijd voor te maken!

 6. JA!!! wij waren vandaag naar de Bioscoop in Turnhout, naar “kleine Anna en lange oom”. De kideren, Toos en Tijmen, vonden het geweldig…en we zaten helemaal alleen in de bioscoop!! Daarna zijn we naar peuterstad in Turnhout geweest waar kinderen tot 7 jaar mogen spelen. Echt fijn om gewoon met kleinere kinderen te zijn. geen grotere wildere kinderen, maar allemaal klein. Dit was een fijn dagje! dank je wel voor de tip van de film!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.