Waarom lopen werkt voor mij en misschien ook wel voor jou!

2019 was het jaar waarin ik het lopen herontdekte. Ergens op een dag eind april. Niet dat ik de sport compleet vergeten was. Joggen is al sinds mijn prille jeugd een constante in mijn leven. Als 8-jarige liep ik eens, quasi per ongeluk, 10 kilometer op en rond het Fort van Merksem. Samen met mijn papa, die ik ook altijd weten lopen heb. En daarna ben ik het blijven doen. Week na week, jaar na jaar. Thuis en op verplaatsing. Zelfs nog in behoorlijk zwangere toestand. Zonder al te veel specifieke doelen, gewoon omdat het me deugd deed en voor een deftige basisconditie zorgde. Verder dan één deelname aan de Antwerp Ten Miles en twee keer de 20 km van Brussel ben ik nooit geraakt. Hoewel de tijden die ik daar liep zeker niet onbehoorlijk waren.

Maar tijdens een vlotte training onder de hete lentezon van 2019, besefte ik dus dat lopen zoveel meer voor me is dan ik tot dan toe had ingezien. Elk rondje maakt me niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker. Het is loslaten en vastpakken tegelijk. Kwaad of verdrietig zijn en toch weer moed vinden. Bedenken en verwerken. Of jezelf er juist op betrappen dat je een aanzienlijke tijd helemaal nergens aan gedacht hebt. En zo kom je telkens weer (licht) uitgeput en toch volledig opgeladen weer thuis. Een heerlijke runner’s high die niemand je de rest van de dag nog afpakt.

En toen was daar plots ook het idee om een marathon te lopen. Een idee dat razendsnel super concreet werd. Lijf, hoofd, privé en job… alles en iedereen wilde mee. De puzzelstukjes vielen perfect in elkaar. Ik deed een lactaat-test, volgende 4 maanden lang heel nauwgezet een schema en deed het. Afgelopen september, in de Estse hoofdstad Tallinn.

En nu wil ik meer. Want de race is niet meer dan de kers op de taart, het is de voorbereiding die je tot een ander (en beter) mens maakt. Ik wil mijn goeie conditie, mijn tonnen energie, mijn sterke lijf en vooral dat heerlijke gevoel in mijn hoofd niet verliezen. Ik wil graag nog sterker worden, nóg beter doen. Niet om iemand iets te bewijzen, puur voor mezelf. Omdat het hele proces zo gigantisch veel deugd doet en zoveel voldoening geeft.

Blijven gaan dus. Dat is het plan voor 2020. Ik heb al een paar nieuwe doelen uitgekozen. Want dat helpt wel voor de motivatie. Er zit ook een marathon tussen, ja. Misschien zelfs twee.

Volg je mijn vorderingen via Instagram?

En check misschien ook eens de podcast die ik maakte met Qmusic presentator Sam De Bruyn, over het belang van lopen in mijn leven.
(Je kan het verhaal ook beluisteren via de site van Q.)

Zelf een gedreven loper of loopster? Alle goeie vibes en wedstrijdplannen zeer welkom in de comments! Nood aan meer concrete tips en motivatie? Stuur me dan zeker ook een berichtje hieronder.

11 Comments

 1. Ooh, geweldig de nieuwe doelen! Toen ik de podcast beluisterde (lopend uiteraard) had ik al zo’n vermoeden dat er zeker nog marathons zouden volgen. 😀 Heel benieuwd voor welke je gaat! Ik ga binnen enkele maanden ook voor mijn eerste (SUPER SPANNEND). Veel succes alvast! YOU GOOOOO! En lopen is idd zo zalig als je beschrijft hier. Verstand op nul en gewoon lekker gáán. X

 2. Hey erika!
  Net als jij ben ik in 2019 beginnen lopen. Het was de eerste keer dat ik er echt voor ging. Ik schreef me in voor kleine wedstrijdjes zoals de 5km en later voor de 10km. Aangezien ik mezelf wel herken in jouw woorden ga ik in maart mee doen met de 21km. Ik kijk hier al enorm naar uit en ben al volop aan het trainen.
  Heb je soms nog tips zodat ik de 21km kan volhouden? En tips hoe ik het beste naar de 21km toe kan trainen? Alvast bedankt! Je motivatie en enthousiasme is echt inspirerend!
  Lieve groetjes,
  Greet

  • Dag Greet,
   Wat fijn dat jij de microbe ook te pakken hebt! Je trainingen goed inplannen, zodat je toch minstens 3 keer per week kan gaan lopen. En een schema op maat is natuurlijk helemaal fijn. Je doet dan best eerst een conditietest, bijvoorbeeld bij Energylab. Veel succes en plezier!!
   Erika x

 3. Geweldig verhaal ! Bij mij begon het eind 2017, vooral met wandelen… Dat deed ik altijd graag, zelfs als kind met mijn grootvader of op vakantie in Spanje, Ardennen, enz… 2018 liep ik mijn eerste 10km in Knokke zonder enige goeie voorbereiding en haalde de finisch binnen het uur, maar ik had de microbe te pakken….Toen liep het ook allemaal uit de hand en maakte ik doelstellingen…halve marathon, eerste Marathon in Barcelona, trails in de Ardennen tot wel 55km , Marathon Du Grand Ballon, Skyrunning in de Spaanse Pyreneeën,… Wat je zegt klopt dan ook allemaal ! Het is mentaal sterker worden, je leert jezelf beter kennen, de mentale kracht, emoties, het omhelzen bij de finish van mensen die je niet eens kent,… Hardlopen is niet alleen fysiek… het geeft je zoveel meer ! ⭐️ Daarnaast ben ik ook zeer grote fan van Killian Jornet, Emelie Forsberg en David Goggins

  Mijn volgende wedstrijdplannen zijn o.a. Marathon Tel Aviv en Barcelona , Val D’Aran By UTMB en Panda Trail By UTMB… groetjes en alvast veel succes voor jou plannen in 2020 ! ✨

 4. Wow, knap dat je dat al verwezenlijkt hebt en wat er nog allemaal te gebeuren staat. Lopen maakt je geest helderder en geeft een voldaan gevoel. Perfect om de dag te starten als je het mij vraagt, en er vol energie tegen aan te gaan. Alleen moet het lichaam ook nog mee willen. Na meer dan een jaar van knieproblemen en tegen doktersadvies in, nu toch weer stilletjes begonnen te joggen. Een marathon zal er nooit inzitten maar dat moet ook helemaal niet, gewoon genieten van het lopen, alleen of in gezelschap, aan een matig tempo maar vol van genot. Veel succes en dat je doelen mogen slagen.

 5. Vind lopen net als jij een heerlijke bezigheid! Mijn lievelingssokken draag ik op elke wedstrijd. Heb jij ook zo’n ritueeltje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.