Een beestige boerderijvakantie in Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol. Een bestemming waar de gemiddelde toehoorder in eerste instantie altijd even om moet gniffelen. Omdat hij of zij meteen denkt aan lederhosen, bratwurst en andere huizenhoge cliché’s. Tot ik zeg dat het in Itali ligt, het beste van dat land en Oostenrijk combineert en de regio evenveel zonnedagen noteert als Sicilië. Dan wordt het monkellachje plots een brede, geïnteresseerde glimlach.

Zelf weet ik al een jaar of zes hoe geweldig Südtirol oftewel Alto Adige is. Van toen ik er een reportage mocht draaien voor Vlaanderen Vakantieland. En echt waar, hoe reisrotverwend we ook waren in those days, mijn ploeg en ik werden instant verliefd op de streek. Met dank aan de unieke combinatie van veel zon, veel bergen (de Alpen n de Dolomieten!), veel eten (pasta! kndels!), veel drank (Venziano’s! Hugo’s! Bier!), veel leuke steden (Bolzano! Meran! Brixen!) en veel sfeer (Duitse klasse meets Italiaanse dolce vita!).

Geen wonder dus dat ik geen seconde getwijfeld heb toen Rode Haan me vroeg om eindelijk eens te terug te keren. Deze keer met kinderen erbij en met twee boerderijen als uitvalsbasis: Tholer in Aschbach (Algund) en Griesserhof in Vahrn.

De eerste lag bovenop een berg en focuste op dieren, de tweede was een wijn- en fruitboerderij in het dal. Allebei uitgebaat door waanzinnig lieve mensen en voorzien van topaccomodatie. Prijs/kwaliteit gezien zit je op een Rode Haan-boerderij echt belachelijk goed. De appartementen en vakantiehuizen op het erf zijn reuzegroot en voorzien van alle comfort. Het ontbijt is rijkelijk. Maar de grootste meerwaarde is toch wel de beleving.Ik voelde mij cht thuis op verplaatsing. Mijn jongens werden vriendjes met de kinderen van de boeren. Ze konden overal veilig rondcrossen en ze mochten volop meehelpen. Rowen is bijvoorbeeld nog altijd in extase omdat hij paardje mocht rijden. Finn kan nog steeds niet zwijgen over het voederen van de schaapjes, het melken van de koeien en het aaien van de konijntjes. En oh, je had die gezichtjes moeten zien toen ze in de laadbak van de traktor mochten. A. dream. came. true.

Hoogtepunten in Tholer/ Thalerhof:

-De berg op en af met de kabelbaan (een attractie op zich!).

-Ontbijten in de oergezellige stube.

-Spelen met Jacob, het jongste zoontje van de familie Piazzi.

-Achterover zakken in de ligstoelen met magistraal uitzicht.

-DeWalderlebnisweg, een bergwandeling speciaal voor kinderen. Met leuke kijk- en doedingen onderweg.

-De avond bij de buren van Thalerhof: dieren voederen, koeien melken en daarna gezellig hotdogs grillen aan het vuur, met de hele familie erbij.

Hoogtepunten in Griesserhof:

-De overheerlijke ontbijtmand met ondermeer appelsap van eigen makelij.

-Wijntjes proeven… en nog meer wijntjes proeven.

-In de zandbak spelen met heuse graafmachines.

-De kippen een beetje opjagen.

-Streekspecialiteiten proeven bij de collega-boeren van Hubenbauer in het dorp.

tholer - 4tholer - 50 tholer - 49 tholer - 27 tholer - 16 tholer - 26 tholer - 42 tholer - 41 tholer - 3tholer - 45 tholer - 46 tholer - 6tholer - 11tholer - 13 tholer - 15 tholer - 24tholer - 18 tholer - 19 tholer - 23 tholer - 20 tholer - 31tholer - 30tholer - 28 tholer - 37 tholer - 35 tholer - 39 tholer - 34griesserhof - 6griesserhof - 5griesserhof - 4griesserhof - 3griesserhof - 2griesserhof - 11griesserhof - 7griesserhof - 9plose en rode haan - 26plose en rode haan - 25

In de volgende posts heb ik het nog over een paar prachtige steden in deze regio, de mooiste bergwandeling van West-Europa en een verrassend fijne stop onderweg naar de luchthaven van Verona. Stay tuned dus bellos e bellas!

11 Comments

 1. Wij hebben er ook al een Rode Haan-vakantie op zitten. We vonden het ook een heel leuke ervaring!! Jammer dat wij wel zo’n pech hadden met het weer… Twee jaar geleden was juli een rotmaand met maximum 13 graden en reeeeegen, terwijl het in België meer dan 30 graden was. (Echt!)
  Maar we doen het zeker nog eens opnieuw…
  Wij combineerden een weekje Rode Haan trouwens met een week Kinderhotel Almhof in Gerlos in Oostenrijk. Nog meer luxe en binnen- en buitenzwembad. Ook een aanrader!

  • Zo’n 10 jaar geleden waren wij met het gezin ook in Almhof, dat was inderdaad een heerlijke ervaring!

 2. Vakantieplannen voor augustus 2016: Andrian, Zuid-Tirol! Wij hebben al jaar en dag ons hart verloren aan de streek en keren regelmatig terug. Ik ben benieuwd naar je volgende tips of we nog iets nieuws gaan ontdekken! 🙂

 3. Oh, ziet er super uit! Ben zeker dat N. dat ook geweldig zou vinden! Ik hou je volgende tips ook zeker in het oog :-).

 4. Dit ziet er perfect uit voor onze volgende zomervakantie! Zijn jullie met de auto gegaan?

 5. Je hebt ons net inspiratie gegeven voor een volgende vakantie! Dat ziet er super uit! De combinatie beestjes – wijn lijkt me ook heel fijn, voor ieder wat wils ;-). Ik krijg zin om meteen te vertrekken ;-).

 6. Dat gegniffel is me toch wat. Als ‘t Italië, Frankrijk of een andere exotische bestemming niet is, dan kijken sommigen idd toch wat raar op. Mijn tante en nonkel waren fervente Frankrijkgangers. Nu hun kroost het huis uit is, gaan ze op fietsvakantie. Ze zijn al naar Duitsland en Oostenrijk geweest en dit jaar gaan ze opnieuw naar Oostenrijk (Karinthië). Zij zaten ook met vooroordelen vooral over het eten. Blijkbaar is het hun dan toch goed bevallen. Met thuis zijn wij vaak naar Oostenrijk geweest en ik herinner mij toch vooral zonnige vakanties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.