Taal voor beginners. Finnies favoriete uitspraken!

Processed with VSCOcam with t2 preset

Het heeft lang geduurd voor hij wilde praten, mijn oudste kind. Moet ie van zijn vader hebben. Maar sinds hij 3 geworden is (in augustus), stopt hij bijna niet meer. En hij maakt best fatsoenlijke zinnen. Al moet je hier en daar nog wel wat woorden toevoegen of in de goeie volgorde zetten. Wat hij zegt, gaat dan weer van lief over grappig tot helaas ook ronduit onsympathiek (meer daarover: Terrible three. Een dag uit het leven van een contraire kleuter). En de laatste weken worden al zijn constructies bijna per definitie afgewerkt met uitwerpselen.

Mama stout! Al dan niet gevolgd door: Jij moet in de(n) hoek gaan staan! is een klassieker. Maar eigenlijk kan alles en iedereen stout zijn. Denk: omi, de lepel, het eten, zijn schoenen of het bad.

1,2, kaka, pipi! Ontlasting is een prima hulpmiddel om te leren tellen.

– Ook liedjes worden plots een stuk interessanter als je er wat kaka aan toevoegt. In de gloria… in de glo-ri-aaaa kakaaaaa! Of: Schipper mag ik overvaren ja of nee kakaaa? Of: Hoor de kaka luiden… bim bam kaka!

Juleske zegt altijd “pistolet”. En Robbe zegt altijd “kak”Elke dag kom ik weer nieuwe, boeiende dingen te weten over zijn klasgenootjes.

– Terwijl hij doet of hij iets uit de lucht plukt: Ik kan kaka opeten! Wow, wat een extreem getalenteerd kind hebben wij toch.

Ik ben groter dan papa, ik kan vliegen pakken. Als hij net iets te hard gelooft dat hij ook een superheld is.

Laat mij gerust!  Zonder twijfel één van zijn absolute favorieten. Op veel momenten en in verschillende situaties bruikbaar.

Mijn papa gaat jou sjotten! Wordt consequent gebruikt in situaties waarin hij het onderspit dreigt te delven. Ik vermoed dat mensen nu denken dat zijn papa een behoorlijk agressieve man is, maar dat kan ik meteen ontkrachten. Hij heeft alleen nog maar vliegen kwaad gedaan.

– Iedereen die goed kan koken is een (Jeroen) Meuseke. Dus: Papa is een Meuseke. Omi is een Meuseke. Mama daarentegen is geen Meuseke. Dat is duidelijk.

– Om in het eet-thema te blijven: garnaaltjes worden consequent kanaaltjes genoemdEn dat woord gebruikt hij eigenlijk ook als hij sandaaltjes bedoelt.

– En koebidoeter is Finnees voor computer.

Mama, Rowen weent! Te begrijpen als: doe er iets aan. En wel NU!!!

Mama, pipi doen. Jij mee komen! Hij wil graag bewonderende blikken als hij zijn behoefte doet.

Mama, geen piemel, haha! Een ontdekking waar hij nog altijd niet goed van is.

– Nee, mama, Rowen niet blokken spelen. Rowen mag spelen, maar niet met zijn speelgoed. Een probleem, want hij denkt dat alles van hem is.

– Elke ochtend op endless repeatMamaaaa! Naar beneden gaan boterham met choco eten!

Hoera, het is gelukt! Yes! of Joepie!  Niet echt geweldig naturelle uitroepen. Nochtans letterlijk overgenomen uit megaopvoedkundigverantwoorde kinderprogramma’s als ‘Dora: the explorer’. (Ik voel trouwens, geheel terzijde, dat hier een goeie WAT ALS- sketch inzit!)

Nee mama, jij mag niet helpen. Hij weet en kan het toch allemaal beter. Heeft ie ook van zijn vader naar alle waarschijnlijkheid.

En hij bepaalt wel meer dingen in ons leven. Nee mama, jij niet zingen! Of: Nee mama, jij niet zeggen dat…

Mama, jij daar! Hij beslist ook waar iedereen moet gaan staan of zitten.

En waar we wel en niet mogen naar kijken. Mama, jij daar kijken! 

Ik ben naar de bomen aan het kijken! Als hij belangrijkere dingen te doen heeft dan op jouw vraag te antwoorden.

Mama, yago doen. Hij bedoelt yoga.

Mama, Rowen plat. Nadat hij op hem gaan liggen is. Goed wel dat hij de gevolgen van zijn daden kan inschatten. Niet op voorhand helaas.

– In de Efteling: Mijn papa kan de wolf vechten… en vallen… en pijn doen. Jaja, die agressieve papa alweer.

Film kapot. Papa film maken. Papa maakt films, dus moeten ze eerst wel kapot geweest zijn.

Muur kapot. Papa maken. Zijn papa kan alles maken. En dat is nog waar ook.

Mama, I love you. Je t’aime. Ti amo. Te quiero. Ich liebe dich. Womanizer in wording. Met dank aan zijn eigen mama, die die woorden natuurlijk puur uit eigenbelang heeft aangeleerd.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Maar hoe zit het bij jullie? Met welke uitspraken van zoon- of dochterlief lach jij je te pletter? Wat zijn de woorden die jou ontroeren? Of zijn er juist bepaalde zinnetjes die je écht niet meer kan horen?

22 Comments

 1. Hier loopt eentje rond van 2,5 en de uitspraken zijn redelijk gelijklopend, uitgezonderd de pipi/kaka maar ze gaat pas over een maand naar school dus ik verwacht mij daar nog aan. Hier is mijn favorietje “mijne mama is een pinsesj” en nee, die illusie doorprik ik (nog) niet 🙂

 2. ‘Marie is de beste’ of ‘jij kan dat hé mama, want jij bent de beste’ ‘papa zegt dat altijd: jij bent de beste’ de kaka/pipi blijft gelukkig wat achterwege maar dat is misschien eerder jongens haha. “ik kan dat zelef” is ook een hele belangrijke hier. of tegen brn kleine broer:” top met zeuren, mama komt direct” Marie werd in september 3 jaar

 3. Schoon toch! Ik heb er teveel om op te noemen, mijn kinderen zijn al ouder en ik heb er vier, in het begin dacht ik nog dat ik dat allemaal ging onthouden, maar ge vergeet zo’n dingen echt heel snel! Nu hou ik ze bij op mijn blog en ik lees ze nog regelmatig terug….

 4. Ik wil niet in baaaaaaaad, ik ben niet moooeeeeeee
  Ik heb pijn aan mijn buik als hij moet eten en na de tafel is opgevraagd zeggen dat hij honger heeft en een koekje wel ziet zitten…
  Of zoals vandaag, om 15u naar de sint kijken en sinds 9u elke 10 min zn schoenen pakken en vragen wanneer het 3u is…
  Vervelen doe je nooit!

 5. Mijne zoon is nog maar 18 maanden, dus wijze uitspraken als die van Finn zijn nog niet aan hem besteed. Maar zijn favoriete uitroep is: “hoge kraan!” Tegen elke kraan die hij spot (soms op honderden meters afstand, arendsogen zeg ik u!), maar ook tegen een kerk, elektriciteitskraan, windmolen, watertoren…Manneke, gij moet nog veel leren denk ik dan 🙂 Wat kan je trouwens mooi schrijven. Een plezier om te lezen, je blog!

 6. Heel herkenbaar! Mijn dochter van 27 maanden vindt het geweldig om te commanderen. Een van de favorieten is “Mama zingen”, maar als ik dan per ongeluk het verkeerde liedje kies (in haar ogen), is het direct “Nee mama, stop daarmee”.
  Maar ook heel lieve uitspraken, als ik mij ergens aan stoot of zo en “au” zeg, dan komt ze direct afgelopen en roept “maar mama toch, kom is hier, ikke mama troosten”.
  Peutertaal is geweldig 🙂

 7. Oh wat zijn die kleintjes toch hilarisch! Mijn zoon van 3.5 kan er ook wat van, vooral van dat womanising, te schattig. Vooral versprekingen en grammaticale incorrecte zinnen veroveren mijn hart.

 8. Laat mij met ruuuuuu-uuust!
  Zo herkenbaar!
  Na Victor is het nu aan zijn kleine broer César om die quote over te nemen: aat mij mè luuuu-uuust, mama!

  Succes 🙂

 9. Ik mag niet meer zingen van mijn zoontje van 26 maand. ik: “Mag moeke nog eens Sinterklaas zingen?” zoon: “Nee!” ik: “Sinterklaas kapoentje” hij: “Nee moeke! Stop! Het is genoeg!”

 10. “Contjoeter” voor computer. Of even opkijkend aan de ontbijttafel: “Papa, ik heb gelijk”. En dan de ogen weer afwenden en op niets meer reageren, ook niet op je herhaalde vraag waarover je kleine uk dan gelijk heeft… Point taken, gelijk hebben behoeft geen verdere duiding. Noch intro.

  En Cato van in de klas? Die heet “Plateau”.

 11. Kvind het toch een zalige leeftijd ze…
  Tegenwoordig is alles cool of grappig, bijvoorbeeld plop zingt lobke is zot, das grappig e mama?

 12. Als grootmoeder geniet ik van jullie bijdragen en ja, peutertaal is geweldig, maar eerlang ontdekken jullie de kleutertaal en zoiets is echt het einde, geloof me. Een voorbeeld? Samen met mijn kleindochter bracht ik mijn totaal moegeleefde 20-jarige kater naar de dierenart om een “hemelprikje” te krijgen. Als er een dikke mist hangt dan wordt de hemel plots “blind” In de zomer zie je vele “zonneauto’s ( decapotables).

 13. Ik ga een boke met struizemonten eten ( hagelslag dan )

  Als ze wat ouder worden blijft het ook leuk

  Of ook een leuke, ik ga hele dag bij jouw blijven 😉
  Meestal als het eten niet zo lekker is : jij moet me helpen
  Als de papa aan koken is of Sharon aan kuisen : ik wil mee helpen.
  En erna: dat heb ik wel goed gedaan hé
  Bij het na apen hottentottententententoonstelling die wordt dan hottentottententoonstelling.
  Of als je zelf zit na te apen: ik zal beter maar niks zeggen
  De taal blijft geniaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.