Help! Mijn kleuter heeft geen hobby.

delhaize - 1

Ik was zelf pas vijf toen ik voor het eerst een (bescheiden) hobby had. Pré-ballet, één uurtje per week. Nothing less, maar vooral nothing more.

Tegenwoordig zou dat de wenkbrauwen doen fronsen. Niet omdat het ballet betrof. Wel omdat ik er zo ‘laat’ mee begonnen ben. En het betere tutu-werk bovendien niet combineerde met minstens drie andere vrijetijdsactiviteiten.

Mijn oudste zoon is vier jaar nu en als ik het zo hoor en zie, is hij begot de enige van zijn maten zonder hobby.

Ik ben (voorlopig) niet verontrust, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik de druk niet voel. Flarden van een gesprek met drukbezette collega-moeders in de cafetaria van de lokale sporthal vorige week, zinderen nog na. Terwijl onze koters zich aan een proefles multimove waagden, klonken de mama-gesprekken ongeveer zo:  “De mijne doet … en … en juist, ook nog…”. ‘Oh ja, die van ons ook … en dan nog …. en ….”. “En straks gaan we nog snel even langs de bib.” “En zaterdag naar het zwembad”. “Oh en met de wintervakantie voor de deur, denken we aan skiles op de borstels.” “En hockey misschien, want het moet toch niet altijd basket of voetbal zijn, hé…”

Kinderen moeten gestimuleerd en talent mag gecultiveerd worden. Helemaal mee akkoord. Maar uiteindelijk kunnen ze de essentiële dingen in het leven toch allemaal, niet? En hebben kleuters niet ook recht op en vooral nood aan écht vrije tijd? Ravotten en spelen zonder meer, zonder specifiek doel zelfs? Kan dat nog? Mag dat nog? Zomaar wat aanmodderen als je vier bent?

Hoe het dan bij Finn zit? Wel, die multimove vond hij op zich best leuk. Alleen heeft het kind na de bewuste les drie uur lang geslapen en is hij vervolgens even uitgeput opgestaan. Doodmoe en niet bepaald vrolijk.

Een hele week naar school gaan, is voor hem al uitdagend en vermoeiend genoeg. Daar hoeven niet nog eens zeven hobby’s bij. Finn weet trouwens niet eens wat een hobby is. Terwijl zijn vrienden hun ‘extraatjes’ doen, is mijn jongen dus aan het dutten of lekker aan het spelen. Met kranen en gravers. In de tuin. Of binnen in zijn ‘kamp’. Geen idee welke specifieke vaardigheden hij ermee leert, maar dat hij er deugd en plezier van heeft, is duidelijk. Lijkt me voldoende dus. Voor een kleuter van vier.

Later zien we dan wel weer. Ik laat me niet meer opjagen. En stiekem ben ik ook blij dat Taxi Van Tielen nog even niet hoeft uit te rijden.

28 Comments

 1. Kijk zie, ik ga er een sport van maken om mijn kleuter zo lang mogelijk ZONDER hobby te laten. Er is al zoveel, zoveel prikkels en als hij een beetje is zoals ik, gaat hij al snel genoeg last krijgen van zoveel ‘druk’. Laat een kind een kind zijn, spelen, kampen bouwen, leuke dingen doen met familie en vriendjes, …Niks met structuur, niks met ‘MOETEN’. Er moet al genoeg vind ik.

 2. Groot gelijk! Die elfendertig hobbies die iedereen lijkt te hebben, om gek van te worden! Op woensdagnamiddag is het hier chill en relax en samen iets leuks doen, fietstochtje, gezelschapsspelletje…veel magjes en weinig moetjes graag ☺

 3. Ik hoorde er laatst ook iemand over klagen dat er zo’n druk ligt op die kinderen. Haar zoon begint nu op zijn bijna 11e aan zijn eerste echte hobby: muziekschool. Voordien was hij wel al een aantal keer aan een sport begonnen maar van zodra er werd gesproken over wedstrijden of overgaan naar een volgend niveau, haakte hij af. Hij wou helemaal geen competitie. Wat hij dan wel wou? Gewoon spelen. Gelukkig hebben zijn ouders naar hem geluisterd. Ook al kregen ze vaak te horen dat het toch vreemd was dat hij geen hobby had.

  Ondertussen hopen mijn Lief en ik hetzelfde vol te houden voor de (plus)dochter. Het kind amuseert zich rot met haar poppen, prinsessen en fantasiespelletjes. Waarom zou ze verplicht moeten gaan zwemmen, dansen of turnen?

 4. Mijn zoon wordt 6 eind december en na een proefles peuterturnen als hij 3 was en een proefles voetbal als hij 5 was hebben we eindelijk zijn hobby gevonden: chiro.
  (En als moeder een rasechte scout was doet chiro mss beetje pijn 🙂 ) maar hij mag gewoon 3 uren ravotten en dingen ontdekken en belangrijkste hij doet het super graag. Van mij hoeft hij niet meer te doen…

 5. Och, we leven in een maatschappij die zo prestatiegericht is! Hobbies komen vanzelf, die van mij deden ook niets op kleuterleeftijd, en nu (ze zijn ondertussen 11,9 en 7) rijdt moeder van de kunstacademie naar de voetbal naar de dansles en naar scouts. Geniet maar zo lang mogelijk van het feit dat je niet taxi mama moet spelen, geloof mij, het komt vanzelf 😉

  Van mij hoeft er niets, enige voorwaarde is dat ze zich amuzeren… maakt mij echt niet uit of dat op hun slaapkamer met een boek of in de dansles/voetbaltraining is…

 6. Helemaal mee eens. Mijn oudste is 3 en ook helemaal uitgeput na een week school. Die wil dan in het weekend graag gewoon thuis spelen of fietsen op de loopfiets…niets mis mee! En andersom, wij crossen de hele week al van hot naar her, dan zouden we dat in het weekend ook moeten doen voor een hobby waar hij in se (nog) niet naar vraagt? Het tempo mag dan best wat trager 😉

 7. heel fijne post, mijn twee dochters van 4 en 6 doen elk zo’n uurtje dans, ik neem ze geregeld mee naar het cultureel centrum, toch vroeg ik me af of ons oudste niet nog iets extra’s zou doen. Voorlopig ben ik nog steeds blij dat ik dat dus niet gedaan heb.

 8. wij hadden als kind geen echte hobby’s. Ik ging naar de jeugdbeweging en bleef dat doen tot ik 22 was. Anders niets. Mijn zoon van 4 gaat nu ook naar multimove, ik vraag hem elke week of hij er zin in heeft en het loopt mss niet altijd even vlot bij het afscheid maar hij is elke week blij dat hij erbij was, dus ik blijf gaan. Al dat moeten hele dagen….een hobby hoort niet te “moeten”

 9. Helemaal mee eens! Ik had als kind ook pas laat interesse voor hobby’s, jammer dat je niet een jaartje van alles kan proberen, dat had nog iets voor mij geweest

 10. Ik vind dat ook niet nodig, zoveel hobby’s, zeker niet op die leeftijd.
  Wij doen ook multimove (bij ons noemt dat beweegschool) en dat vindt onze mauro wel leuk. Als hij eens een keertje geen zin heeft, slaan we een les over.
  Wij zullen zeker niet pushen om een activiteit buitenshuis te gaan doen, alleen als hij er zelf achter vraagt.
  Ik ben wel van plan om hem in de kerstvakantie wat zwemlessen te laten volgen, maar dat is puur omdat ik bang heb dat hij accidenten gaat doen in het zwembad…

 11. Helemaal mee eens. Onze pleegzoon van 5 is ook erg vermoeid na school, en heeft nood aan fantasierijk, maar ongestuurd spelen en ontdekken thuis. We hebben de proefles ‘multimove’ ook aangeboden, maar hij wilde niet. Einde verhaal dus, zonder probleem. Hij gaat regelmatig naar de boerderij van opa, en vindt daar altijd wel een activiteit naar zijn hart. Voorlopig vinden we dat meer dan voldoende. Toch zouden we het fijn vinden dat hij – op zijn tijd – leert zwemmen. Hoe pakken jullie dat aan? Zwemles? Vanaf welke leeftijd? Of via de school?

 12. Helemaal mee eens! Ik voel de druk ook en mijn zoon is amper 2,5j.
  Vorige week gingen we naar een proefles zwemmen, omdat zwemlessen niet meer gegeven worden op school hier. En ‘k vind het toch een belangrijke vaardigheid. Dusja… mja, zwemmen hier. Binnenkort.

  10 lessen in de winter, tot hij het onder de knie heeft. Geen club of whatever.

 13. You make my day! Deze blogpost komt nèt op tijd, mijn zoon zit in de tweede kleuterklas en is precies ook de enige die geen “hobby” heeft en ik zat er de laatste tijd wat over te dubben, voelde me al wat schuldig en was bang dat hij “minder goed zou ontwikkelen” of weet ik veel. Maar nuchter bekeken heb je helemaal gelijk, ze moeten al genoeg, laat ze maar gewoon ravotten en leren “gewoon thuis zijn”!

 14. Laat de kinderen maar dingen ontdekken als ze jong zijn. Later moeten ze toch meer en meer presteren. Een hobby hoeft trouwens niet altijd in clubverband te zijn. Als je kinderen genieten van het spelen met hun graafmachines of misschien wel heel graag kleuren. Dan is dat voor hun een hobby, toch? Als ze er klaar voor zijn en ze horen het van vriendjes gaan ze misschien wel eens naar de sportclub ofzo willen. Maar als ouder moet je dat, vind ik, zeker niet pushen. Laat een kind, kind zijn. Dat is soms als moeilijk en vermoeiend genoeg voor hen (en ons).

 15. Joepie!! Ik ben helemaal niet abnormaal dus. Mijn zoon wordt eind dit jaar 4 en gaat op zaterdagochtend 1 uurtje naar het kleuterturnen. That’s it!
  Wij hebben een tuin (incl trampoline, zandbak en boomhut) waar hij zalig kan spelen en zich kan uitleven na een hele week orde en structuur op school.

 16. Awel, ik ben het ermee eens dat je ze niet moet overstelpen met hobby’s. en slaap is hier ook nog heel belangrijk. Maar Cyriel (3,5) gaat elke zaterdagmorgen met veel plezier een uurtje kleuterturnen met zijn vriendjes (als je dat al turnen mag noemen. ik zou niet willen dat daar iets competitief of gepusht gebeurt, laten we het bewegen noemen). En die heeft dat echt nodig. Zonder die ritme in de dag duurt een zaterdag anders veeel te lang voor hem. dus ja én nee. Maar kinderen pushen is gewoon niet ok. let them be little

 17. Hoe hard kan iemand de waarheid verdraaien om zijn eigen geweten blijkbaar te moeten sussen… Ik ben niet iemand die snel reageert op voor mij onbelangrijke zaken, maar raak mij in mijn moederhart en ik kan het niet laten… Ieder kind is anders… Als mijn zoontje plezier haalt uit zwemmen, turnen, skiën, etc… dan zal ik de eerste zijn om hemel en aarde te verzetten zodat hij in de mogelijkheid is om dat te doen. Wil dat zeggen dat hij geen kampen maakt, ridder speelt, etc… Helemaal niet, in tegendeel! Mijn zoon is niet uitgeteld na een uurtje multimove en als er iemand is die triestig is omdat er een zwemles, turnles, etc… niet doorgaat, dan is hij het! Trust me, het zou makkelijk zijn niet te moeten rondrijen, maar dat heb ik er met plezier voor over. Dus als jij er geen graten in ziet uw kind commercieel uit te buiten, dan moet je zeker geen kritiek geven op moeders die hun kind enkel het beste gunnen, iets wat, nogmaals, voor elk kind anders is.

  • Dag Stephanie,
   Dankjewel voor je erg lieve commentaar. Als je mijn post goed had gelezen, zou je gemerkt hebben dat ik enkel praat over mijn kind en hoe het voelt voor hem. En bij uitbreiding over hoe het voelt voor mij. Hoe ik bepaalde druk ervaar en probeer weg te duwen. Omdat ik kijk naar mijn kind. Ik doe geen uitspraken over andere kinderen, noch over andere moeders. En ik val ze al helemaal niet persoonlijk aan. Elke mama wil het beste voor haar kind en dat beste is idd voor iedereen anders. Ik wens jou en je zoon heel veel plezier met alle hobby’s.
   Beste groeten,
   Erika

 18. Ik zit nog in het pre-hobby-tijdperk met mijn koters van 5 maanden en bijna 3. Ik hoop het ook rustig te houden, maar ik wil hen langs de andere kant ook wel een hoop laten proeven zodat ze ontdekken wat ze graag doen. Moeilijk evenwicht dus! Multimove doet ons meisje ook!!

 19. Maar doe doe je wel het omgekeerde. Nu probeer je kinderen die wel vele sporten hebben slecht te praten. Het is oke als jou kind dit nog niet aan kan of niet wil maar ieder kind is anders. Waarom zou het ene beter zijn dan het andere. Mijn kinderen zijn 3 en 4 jaar en doen ook erg veel. Dit was trouwens geen verplichting. Op maandag beide zwemmen. Dit is het enige dat ze wel moeten maar ook super leuk vinden. Dinsdag niks. Woensdag dochter van 3 op ballet (wil ze zelf) en zoontje 2 uur voetbal (wil hij zelf) . Zaterdag meestal voetbalmatch ( hoeft hij niet naartoe als hij niet wil) . Zondag rijden ze op hun pony ( hoeft niet als ze niet willen). Maar dit zijn dingen die ze super graag doen en ook willen doen. Plus ze kunnen het makkelijk aan geen probleem omdat ze ook nog eens naar school gaan. Ik ga dat niet ontzeggen hoor. En de dagen dat ze niets te doen hebben spelen ze namelijk ook 😉 . Gewoon naar je eigen kind kijken. Wat een ander doet moet jij je niks van aan trekken. Zolang je vindt dat hij het niet aan kan niet doen dan. Maar het is ergens ook wel normaal dat ze de eerste keren na een sport moe zijn hoor.

  • Dag Silke,

   Dank voor je mening. Maar nogmaals, ik veroordeel niks of niemand. Lees de tekst er gerust nog eens op na. Ik heb het over mijn eigen kind, mijn eigen gevoel en de druk die ik (al dan niet terecht) ervaar. Waardoor ik me de vraag stel: MOET het zo? Ik zeg niet dat het NIET MAG om veel hobby’s te hebben (waar zou ik het recht vandaan halen!?), maar ik vroeg me gewoon af of het moest? Of het de norm is? Uiteraard doet iedereen verder geheel wat ie wil met zijn of haar kinderen. Omdat elke ouder, elk kind en elke context anders is.

   Groeten,
   Erika

  • Beste Silke (en ook een beetje voor Stephanie hierboven),

   Ik vind jullie reacties enorm grof!
   Erika maakt een blog over alledaagse dingen die haar interesseren en mij ook, daarom lees ik ook haar blog. Stel dat ik iets zou lezen waar ik een andere mening over zou hebben dan zou ik zeker niet de NOOD hebben om hier op te reageren en al zeker niet op zo een manier.
   Ik ben het dan ook volledig met haar eens dat elk kind en elke ouder voor zichzelf moeten uitmaken of ze veel hobby’s willen hebben of niet. Maar er zomaar van uitgaan dat haar kind dit niet zou aankunnen? Want waarom vermeld je dit 3 keer in je post? Gaat het hier echt nu al over een concurrentie-strijd? Je kinderen zijn 3 en 4 jaar, laat ze gewoon even kind zijn zonder nu al te willen concurreren met andere kinderen en ouders.
   Persoonlijk hecht ik ook veel meer belang aan het feit dat mijn kinderen plezier hebben, gelukkig zijn en doen wat ze graag doen. Ik weiger ook mee te doen aan het gestoef van mijn kind heeft al zoveel hobby’s en op die dagen doen we dit en hij speelt in die club want die is de beste… dit maakt totaal geen indruk op mij.
   Laat kinderen aub kind zijn, want het gaat al zo snel!
   Dus Erika, ik ben het volledig eens met jouw post!
   groetjes

   • Ik vind daar niks grof aan. Maja jij mag denken wat je wil. Het is ook niet omdat je kind sport dat het voor op te scheppen is. En ja het is ook normaal dat ouders er over praten. Een normale ouder is best trots dat zijn kind in iets goed is. Waarom zouden zij hun mond moeten houden dan. En die kinderen zijn in normale gevallen niet minder kind omdat ze iets doen dat ze graag doen. 😉 . Jammer dat dit altijd ter spraken moet komen dat je kind als het ware voor niks anders nog tijd heeft. Ieder kind is anders. De ene wil enkel maar spelen niks mis mee en een ander kind wil naast spelen nog iets doen wat hij graag doet. Van mij mogen ze zo stoppen met hun sporten . Maar dat word een drama .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.