13 dingen die je niet zegt, maar wel denkt als je net bevallen bent.

rowen - 1

1. Ik wil ook mee! (Als het (kinderloze) kraambezoek afscheid neemt omdat ze nog naar een etentje of een feestje moeten of gewoon relaxed in de zetel gaan hangen.)

2. Of juist het tegenovergestelde: wanneer gaan jullie eindelijk door? (Als de enthousiaste kraambezoekers te lang blijven hangen en niet doorhebben dat je moe bent en borstvoeding moet geven én zelf wil eten en…)

3. Oh mijn God, ik ben een moeder nu! (Een zot besef dat je op de zotste momenten overvalt, zeker die eerste uren en dagen.)

4. Kunnen de natuurlijk bevallen vrouwen in een grote boog rond deze kamer lopen aub? (Na een keizersnee ben je de eerste dagen behoorlijk immobiel en de confrontatie met vrouwen die op een gewone manier zijn bevallen, is dan heel frustrerend.)

5. Ik draag een gigantisch maandverband. (Het ding is zo groot dat je het gewoon niet kan negeren.)

6. Ik vind het heel gek dat een vroedvrouw mij down under komt wassen. Zij moet dat toch ook raar vinden?

7. Ik vind het heel gek dat een vroedvrouw mijn borsten vastheeft en mijn tepel in de mond van mijn kind stopt. Zij moet dat toch ook raar vinden?

8. Oh nee, mijn baby kan dat helemáál nog niet. Zouden andere baby’s dat echt wél al kunnen? (Telkens je het boek ‘Oei, ik groei’ leest.)

9. Hoe lang hou ik het vol op vier uur slaap per nacht?

10. Ik heb belachelijk veel zin in wijn.

11. Aan welke borst heeft ie daarnet ook alweer gedronken? (Denk je eigenlijk elke borstvoedingssessie opnieuw.)

12. Zwanger zijn was makkelijker.

13. Mijn baby is de allermooiste. Die andere kinderen hier komen niet eens in de buurt.

31 Comments

 1. Bijna allemaal herkenbaar, behalve nr. 10, mss wel een cava’tje ofzo En bij 6: ok, raar, maar geef toe, het doet ook zoveel deugd!! Voor de rest, boenk erop

 2. oh ja…inderdaad :). Alleen die 1 had ik niet zo, omdat ik gewoon doodmoe was. Dus het was vooral regel 2.

 3. Inderdaad herkenbaar!

  Nog eentje:

  Nee ik vind het écht niet tof dat er bezoek aan de voordeur staat als ik uit het moederhuis kom met mijn pasgeborene, écht niet hé!

 4. Zo herkenbaar… behalve de keizersnede. Ik stond 24 uur later al onder de douche.
  Ik had er wel heel veel last van dat ik hem die eerste 24 uur niet zelf mocht wassen / verzorgen etc….

 5. Ik ben een vroedvrouw op neonatologie en vind puntje 7 ook helemaal niet gek want dat doe ik zowat alle dagen :).

 6. Goed om te weten. Ik hoorde al wel van veel mama’s dat ik nr 6 gewoon moet ondergaan omdat het verfrissend is 🙂 Er staat mij wat te wachten hoor haha. Ik vraag mij altijd af of je je kind echt altijd het mooist vindt (ook al is dat misschien niet zo)

  • Het is wel verfrissend idd 🙂 En ja mijn kind schoon kind. Zelfs al zie je achteraf op foto’s dat het toch niet zo’n prachtbaby was :))

   • Bwah.. Dat gevoel had ik zo sterk niet eigenlijk. Het was een gemiddeld mooie baby, maar ik was niet blind voor zijn gele kleur, wallen en baby-acné hoor. (Maar de allerschattigste was -en is- hij wel, dat spreekt ;-))

    Verder heb ik vooral gedacht (maar niet gezegd): steek uw rotte oefeningen waar de zon niet schijnt, beste overijverige kinesist (toch zo’n 12h na mijn ks)

 7. allemaal heel herkenbaar!! En zo heerlijk geschreven alweer!! Ik volg je blog al een hele tijd, maar reagede nog nooit denk ik. Maar ik kan niet meer tellen hoe vaak ik heb zitten gniffelen, en hoe vaak ik ook gewoon simpelweg blij was om je eerlijke schrijfsels te lezen, die me het gevoel gaven dat ik dan toch niet zo abnormaal ben 🙂 ik kijk ook uit naar je boek!! En naar al je volgende posts!!

 8. Oh ja, veel herken ik! De natuurlijk-bevallen mama’s en de oh-ik-beviel-in-minder-dan-drie-uur verhalen moet ik hier nog steeds niet horen.

  Eentje die er voor mij nog bij mag: “moeit u nie!” Ik zoek nog steeds een beleefde manier om dit te zeggen.
  “Moet die weeral eten? Geef je geen tutje? Ge moet dat kind niet zo vaak dragen, ze gaat dat gewend worden. Slaapt ze nog niet door (hilarisch, die kreeg ik op 6 weken al :p)? Je moet langer tussen de voedingen laten. Ma allez, ze huilt toch niet, waarom geef je die dan weer eten / pik je haar op?”
  (ik kan nog even doorgaan…)

  Ah en perfecte lijven kon/kan ik ook niet te goed tegen vlak na de bevalling (2x KS gehad), wanneer ik daar net-opengesneden-kind-eruit-en-terug-dichtgenaaid lig met een pens van een 5 maand zwangere. Net als tips om mijn buik kwijt te geraken. Nee, op materniteit had ik dat nog niet nodig nee.

  Frustraties? Ba nee… 😉

 9. Na een kei vlotte en natuurlijke bevalling kan je ook behoorlijk immobiel zijn hoor. Ik kon praktisch 2 weken amper wandelen en zitten wegens opgezwollen toestanden complete ravage down there. Ik heb daar werkelijk alles kapot geperst, ik heb er nu 6.5 maand na datum nog last van. Olee!

 10. Vooral die mega maandverbanden de eerste dagen vond ik vreselijk!!! Inderdaad heel veel herkenbare dingen… Leuke post!

 11. Oh ik wou niet dat ze mij wasten. Doe ik wel zelf zei ik, en ik sprong na de prestatie in de douche. Uiteraard omdat het kon, anders ging ik het wel toegestaan (en eigenaardig) gevonden hebben…

 12. Oh ja! En ook ‘o jee, gaat dat lieve kleine hummeltje nu met ons mee naar huis en moeten wij er dan voor zorgen? Maar wij weten helemaal niet hoe dat moet! Wil er misschien een vroedvrouw bij ons komen wonen, aub?’
  Bij de tweede denk ik nu:’Makkie, zo’n baby, dat slaapt en eet. Maar hoe tem ik die overenthousiaste peuter?’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.