Erika zoekt werk. De follow-up.

Ik had het gevoel dat deze post wel een follow-up verdiende. In de eerste plaats om jullie te bedanken voor de massaaaaaaale reacties. Voor het sympathieke, empathische deel van de commentaren dan toch. Echt ongelooflijk hoe sommige mensen zich inleven in jouw situatie, hun eigen verhalen plots ongegeneerd durven delen of je totaal onbaatzuchtig willen verder helpen met hun kennis en contacten. Zo mooi, zo lief. Echt waanzinnig dankbaar voor al die warme virtuele ontmoetingen! De minder vriendelijke tot zelfs ronduit groffe kritiek daarentegen, vergeet ik liever zo snel mogelijk en heb ik dus ook niet approved in de comments. Sorry. Je kan dat laf vinden, ik zie het als een keuze voor positiviteit. Voor mezelf en ook naar anderen toe. Het is namelijk niet omdat online feedback geven zo makkelijk en meesterlijk anoniem is, dat die getypte woorden mij niet raken. Uiteraard schrijf ik deze blog om gelezen te worden en vaak is het ook de bedoeling om er een discussie mee uit te lokken. Maar dan wel een beleefde discussie, dat is een essentiële nuance. Als mijn schrijfsels jou niet interesseren of je vindt mij- om wat voor reden dan ook- een onnozel wijf, stop dan vooral asap met verder lezen en klikken. Echt een heel efficiënte manier om ergernis instant in de kiem te smoren. Please do try it at home. Enfin, ikzelf zal alleszins nooit (in het openbaar) negatieve kritiek spuien op mensen die ik niet goed genoeg ken. Omdat ik te weinig weet over hun drijfveren, angsten, frustraties en verleden én mijn oordeel over hen dus nooit voldoende gebalanceerd kan zijn. Meteen de reden waarom ik het hier op deze pagina’s zo graag bij mezelf hou. Met egocentrisme, beste criticasters, heeft het dus hoegenaamd niks te maken. Nog minder met een soort van uitgekiende mediacampagne. Ik schreef gewoon een eerlijke tekst over de huidige stand van zaken in mijn professionele leven. Punt. En dat stuk is vervolgens opgepikt door heel wat sites en kranten. Punt. Omdat ze het interessant materiaal vonden en omdat ze er woorden als ‘aanklacht’ en ‘noodkreet’ boven konden zetten. Dat verkoopt blijkbaar goed. Punt. Ja, bekend zijn heeft voordelen, heel zeker, dat ga ik niet ontkennen. Maar ook nadelen. Er gebeurt heel veel over dat bekende hoofd heen. Beklaag ik mezelf daarom? Nee, totaal niet. Maar je moet me misschien ook niet te snel benijden. Of verguizen. Zijn er mensen die het erger hebben? Heel zeker. Heel veel zelfs. Mag het daarom bij mij ook niet lukken, omdat het bij zo veel andere mensen niet lukt? Nee toch? Believe me, I count my blessings, every single day. En ik zal helpen en teruggeven waar ik kan. Maar ik kan toch onmogelijk persoonlijk verantwoordelijk gesteld worden voor het feit dat anderen minder geluk hebben?

Bon, dan was er dus nog een tweede reden voor dit schrijven. Het antwoord op die ene vraag die mij al on-tel-baar vaak gesteld is de voorbije weken: heb je je droomjob dankzij die blogpost ondertussen wél gevonden? Euh… nee. Nog niet, daar kan ik kort in zijn. Maar ik moet toegeven dat er tussen het vele kaf ook best wel wat koren zat. Mensen, bedrijven en sectoren waar ik voor mijn post nog nooit over gehoord had en die zelf ook nooit ever spontaan aan mij gedacht zouden hebben, contacteerden me plots met intrigerende ideeën en vacatures. Geen job huppakee in de schoot van de beevee geworpen, geen bevoordelende procedure, wél de plotse mogelijkheid tot een aantal verkennende gesprekken. En aan die gesprekken ga ik vandaag beginnen. Spannend. Keep you posted! Wat had je gedacht.

44 Comments

 1. Al die vuilbekkerij op de sociale media is inderdaad een bron van constante ergernis. Iedereen mag een mening hebben, iedereen mag en moet gezond kritische denken. Maar als je niets anders kan dan mensen – die je dan waarschijnlijk nog niet persoonlijk kent – te belasteren…, onthou je dan!
  In ieder geval veel succes bij je persoonlijke ronde van Vlaanderen (?) op zoek naar een passende en vooral uitdagende job! (y)

 2. Goed geschreven!

  Ik moet toegeven, ik heb jouw blog ook ontdekt omdat een of andere krant op Facebook vorige week iets over de post in kwestie had geschreven, maar ik werd meteen ook misselijk van alle commentaren die ik onder die post zag staan. Ik vind dat je met deze blogpost een beleefd maar toch doeltreffend weerwoord biedt op al wat ik daar heb gelezen. Chapeau!

  Maar goed, ik ben in ieder geval heel blij dat ik jouw blog heb ontdekt want ik houd van je schrijftstijl. 🙂

  Veel succes vandaag en de komende tijd!

 3. Dit sluit mooi aan bij een stukje uit je tekst: zeggen tegen mensen dat wat zij meemaken niet erg is omdat andere mensen ergere dingen meemaken is als zeggen tegen mensen dat ze niet gelukkig mogen zijn omdat anderen gelukkiger zijn. Punt.

  Verder wens ik je nog heel erg veel succes in je zoektocht! Het is je gegund!

 4. Hey Erika,
  Na meer dan 10 jaar voor eenzelfde firma gewerkt te hebben zat ik plots ook zonder werk. Solliciteren is een vak op zich. Je moet het leren, heb ik persoonlijk vastgesteld. De eerste maanden botste ik regelmatig op een neen of kreeg ik helemaal geen antwoord.
  Ik had wel het geluk dat ik een opzegperiode had van bijna 11 maanden, dus ik kon nog even verder om het zo te stellen. Ik had ooit de goede (achteraf gebleken) de raad gekregen van een andere kennis dat je je niet onmiddellijk op de markt mag storten en je even moet bekomen en eerst met jezelf terug in het reine moet komen want anders straal je de negativiteit en je radeloosheid ook af op je toekomstige werkgever. In het begin en dat is met alles in het leven, weet je nog niet waar je terecht komt en hoe je de dingen moet aanpakken. Het is een leerproces. Dus maw je moet eerst solliciteren op functie die je eigenlijk niet interesseren als je dan een mal figuur slaagt dan is er niets verloren. Eens je je begeeft op het domein waar je interesses zich bevinden dan moet je er klaar voor zijn en er staan. Solliciteren gebeurt in lagen. Ik verklaar mij nader. Alles is met elkaar verbonden. Als je een mal figuur slaat in een ‘lagere’ functie dan blijft dat ook in die laag. Eens je je begeeft in een ander domein (lees vakgebied) dan wordt je ervaring/expertise/profiel verder verspreidt in dat gebied.
  Je krijgt maar 1 kans om een goede indruk achter te laten. Dus oefen veel met bedrijven die je eigenlijk weinig interesseren. Het lijkt tijdverspilling maar dat is het niet. Het loont. Je zal zelf merken wekle punten in je CV de mensen aanspreken, je leert hoe je je moet verkopen, profileren, je leert waar je aandacht moet aan besteden, waar anderen op afhaken, je kan werken hoe je het best reageert op vragen of situaties en je CV moet voortdurend aangepast worden en geoptimaliseerd worden.
  Je zal zelf merken wanneer het op punt staat. Solliciteren is zoals ik al zei een vak appart. Je moet door dat leerproces en dan begint je trein te vertrekken en je zal merken dat het steeds vlotter en en beter gaat, daarom gaat de vis nog niet onmiddellijk bijten, maar je zal zien aan de responses dat ze je au serieux beginnen te nemen en ze komen met mooie voorstellen af.
  Het is maar mijn ervaring. Je doet ermee wat je wil.
  Succes alvast. Je mag mij altijd mailen mocht je meer informatie willen. Ik wil het graag met je delen.

 5. Toen ik samen met mijn kinderen naar Ketnet keken, keken we altijd uit naar je knappe presence en presentatie. We waren ook altijd blij je onverwacht in een ander programma te zien schitteren. Wij hopen dat je vlug werk vindt, en wat ons betreft graag tot weerziens…

  John, Haydée en Andrea

 6. Erika: Toffe blog en heel veel succes in het vinden van een nieuwe uitdaging.
  Ik ben zelf al vier maanden weg van de luchthaven en voorlopig nog zonder nieuwe job als woordvoerder. Maar gelukkig al van de eerste dag een paar ijzers in het vuur. Het komt wel op zijn pootjes.
  Jammer dat we leven in een taalgebied waar van een blog niet te leven valt. Maar het is wel een leuk tijdverdrijf. We blijven je volgen. Succes !
  Jan

 7. Of anders kom je maar voor ons werken in Nepal? Heb je trouwens ervaring met olifantenrijden? Die is wel noodzakelijk.

 8. Hey,
  Succes in je zoektocht!
  Indien je gratis ende voor niets info rond sollicitatie-training wil, kan ik je gerust op weg helpen.
  Het hoeft niet allemaal over excell files en budgetten te gaan.
  Edward

 9. Bester Erika,
  Zonet even nagedacht ivm werken voor ons in Nepal. Waarom eigenlijk niet. En deze keer niet als grap. Je zou ons (mijn Nepalese vrouw Laxmi en ikzelf) kunnen assisteren (bv 1 keer per jaar) bij het gidsen van een groep Belgen in Nepal. Zestien dagen. Op commissie: 800 euro per klant. Wijzelf krijgen makkelijk ons van 15 vol. Dus eigenlijk 12.000 euro om op vakantie te komen naar Nepal. Wat denk je? Wij waren trouwens vorig jaar te zien op Vlaanderen Vakantieland. Interesse? Kom anders eens langs tijdens het vakantiesalon in Brussel of Antwerpen.
  Groeten,
  Maxim en Laxmi

 10. Er zijn ook hele fijne kanten aan een periode zonder werk. De relatie met andere gezinsleden – inclusief huisdieren – is veel leuker als je af en toe wat tijd hebt voor elkaar. Ik hou me tussen het solliciteren bezig met herstel- en renovatiewerken in huis en het schrijven van een boek.

  … en ik hou me ook altijd vast aan de wijze woorden van de uitbater van the Best Exotic Marigold Hotel: https://www.youtube.com/watch?v=wg20uxPRp0E

 11. Je mag ook altijd bij ons aan de slag moest er niks waardevols tussen zitten. We wensen je alvast alle succes toe en ons Eureka geeft je graag was sollicitatie tips
  We zijn er zeker van: die droomjob komt er zo aan!

  Jan

 12. Je vindt vast wel iets, Erika. Enig idee wat je zelf wil? Liefst in de media blijven of iets daarbuiten? Iets in de modebranche? Een eigen winkel of kledinglijn? Of boeken schrijven? Het zijn natuurlijk maar tips. Ik denk wel dat iemand als jij toch graag de touwtjes zelf in handen neemt. Het is ook nog altijd crisis en misschien wel voelbaarder dan ooit tevoren.

  Ik hoop hoe dan ook dat die gesprekken iets opleveren. Ik hoor ook van inmiddels voormalige collega’s dat ander werk vinden geen sinecure is in deze tijden. Maar ik ben er zeker van dat je jouw ding wel zult vinden. Ik duim alvast voor je. (y)

 13. Heb je dat programma op één gezien met die 4 gasten die werk zochten, ooit komt het goed, mss daar eens horen voor wat tips en ideeen (soms waren ze wel hilarisch;)
  mooie tekst : blijkbaar bestaan er altijd mensen die andere mensen op een of andere manier moeten afbreken… , dat is precies aangeleerd ? het is van alle tijden , hoe populairder iemand is, hoe meer bewondering iemand krijgt, maar ook het tegenovergestelde. , is dat een soort natuurlijke balans vraagt ik me af…, , het belangrijkste is om geen aandacht te besteden aan zulke slechte praat,als je dat kunt, dan ben je goe bezig 😉 doe zo voort met je Positieve ingesteldheid Erika 😉

 14. Criticasters zullen er overal wel zijn zeker? ‘thibaud’ heeft dat hier in de comments al mooier verwoord. Als Jan met de kleine pet zijn gedachten op een blog mag zetten, waarom zou jij dat niet mogen? De zaken die in de media te lezen zijn, zijn dan ook vaak droevig; Er zijn gerust ‘hypes’ waarover het merendeel van de lezers liever niets over willen weten.

  Ik hoop in ieder geval dat je snel een leuke en passende job kan vinden, en dat er dus uit al die negativiteit toch iets goeds kan vloeien! En natuurlijk verwachten trouwe lezers van je blog daar dan een mooi follow-up berichtje van 😉

 15. Dag Erika,

  wij zijn gebaseerd in Kontich en zijn gespecialiseerd in het trainen en coachen van leiders, maar ook in het geven van communicatietrainingen en assertiviteitstrainingen aan andere medewerkers. Dit raakt de problematiek waarmee jij te maken had. Wij stellen ons als niet-economisch doel om bedrijven er bewust van te maken dat productiviteit én welzijn samengaan. Jij kreeg blijkbaar al veel aanbiedingen om te komen praten. Ik nodig je uit om eens te kijken of dit vakgebied iets voor jou is. Zo je het zou aandurven je eigen zaak op te starten maar je aan te sluiten bij een groep van gelijkgestemden zoals de onze, geef me dan een seintje en ik stuur je dan graag het profiel dat wij zoeken in mensen met wie we willen samenwerken. We zijn heel streng in onze criteria met als voornaamste een strikt wetenschappelijke aanpak te willen volgen. Het is heel boeiend om te kijken welk wetenschappelijk onderzoek er bestaat in het vakgebied HR en rond leidinggeven, dus wij vinden het allemaal verrijkend en hebben om de drie weken een leermoment van minstens 2 – 4u. We willen je niets verkopen en we weten ook niet of je dit überhaupt kan interesseren, maar je eerlijkheid trof ons – dat is een héél belangrijke waarde voor ons. Ikzelf ben één van de twee zaakvoerders en zit verder ook http://www.evidencebasedhrm.be voor en ben lid van Skepp waar ik soms eens artikels schrijf (zoals “Ernstige psychiater gezocht”). Dus, mocht het vak van trainer/coach jou interesseren, contacteer mij dan op dit e-mail adres aub. En zo niet, dan wens ik je nog heel veel succes toe in het vinden van je droomactiviteit (ik zeg bewust niet job omdat ik denk dat je een sterk onafhankelijk type bent…).
  Het ga je goed!
  Patrick

 16. Zonde, echt zonde. Het doet pijn je in een bandencommercial te zien, en te weten dat je eigenlijk bomvol talent zit. Ik begrijp er niets van, geen jota, leg dat is uit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.