Erika experimenteert: de EHBO Home Party van Child Care Academy.

Adieu Tupperware en Upperdare- avonden, welkom EHBO home party. Een variant waarbij je achteraf niet naar huis gaat met totaal overbodige potjes of seksspeeltjes, maar met de kennis waarmee je misschien ooit iemands leven kan redden. Dat van je eigen kind(eren) voorop.

Evident dus dat ik geen seconde getwijfeld heb om zo’n avond te hosten en het concept letterlijk aan den lijve te ondervinden. Mijn lief zorgde voor de cocktails en de hapjes, mijn vriendinnen (allemaal jonge mama’s!) voor hun enthousiaste zelf en Michael Dreesen van Child Care Academy voor de expertise.

Als ambulancier ziet en zag Michael té vaak mensen die in noodsituaties zo verlamd reageerden dat er veel kostbare tijd verloren ging. Het is nochtans beter om iets te doen dan niets te doen. Beter om slecht te reanimeren dan niet te reanimeren. 

Maar het hoeft niet eens zo dramatisch te zijn. Weet jij perfect wat je moet doen als je kind een vuile wonde heeft, flauw valt of zich verslikt heeft in een stukje brood? Zich bezeerd heeft aan een stuk glas, een giftig product heeft binnengekregen of in de keel gestoken is door een wesp? Hoe je een kind in nood kalmeert of hoe een AED-toestel werkt? Ik alleszins niet. Of maar ongeveer. Zelfde verhaal bij mijn vriendinnen. Dat van de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Nochtans spaar je jezelf een hoop stress uit door op voorhand al eens over een aantal worst case scenario’s na te denken en een paar opties achter de hand te hebben.

Er doen bovendien heel wat mythes de ronde als het op eerste hulp aan komt. Je baby ondersteboven houden als ie dreigt te stikken bijvoorbeeld? Niet doen. Een groot stuk glas uit de huid verwijderen voor je naar het ziekenhuis gaat? Nee, afblijven juist. Of ontsmetten met isobetadine of een ander jodium bevattend product? Er zijn betere alternatieven.

Michael praat alles 3u lang op een bijzonder aangename manier aan elkaar en je mag de belangrijkste zaken zelf uitproberen. Confronterend wel, zeker als je een babypop moet reanimeren. Maar ook heel geestig bij momenten. De friet die uit je fake buik gefloept komt bijvoorbeeld, als je het Heimlich maneuver juist uitvoert.

blog - 3blog - 1blog - 4blog - 7blog - 6

Een mooie, leerrijke én gezellige avond dus. Een cursus die eigenlijk verplicht zou moeten zijn, zeker voor mama’s en papa’s. Hallo Kind & Gezin? Ik zou het immers niet op mijn geweten willen hebben dat ik iets had kunnen doen, maar niet goed genoeg wist hoe het moest. Puur omdat ik altijd wel een excuus vond om die EHBO-cursus niet te volgen.

Zelf een EHBO Home Party hosten? Dat kan op alle mogelijke momenten en overal in Vlaanderen.

6 Comments

  1. Veel van de basis zou je eigenlijk op school al moeten leren. Iets wat ik overigens al die jaren geleden al gekregen heb. Ieder jaar moesten we onze “Anne” reanimeren. ‘t Was misschien te basic, maar het was toch al iets.
    En dat deed ook wel.goesting krijgen om meer te weten. Ik heb de cursus bij het Rode Kruis gevolgd, gewoon voor mezelf en heb daarna via het werk ook de cursus nijverheidshelper gevolgd. En hoewel dat schitterend is, je moet dat eigenlijk onderhouden, want in momenten van paniek, van “er is nu iets gebeurd met.mijn kind” Wilt dat nogal ver weg zitten….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.