De 10 geheime afspraken van de peuter- en kleuterclub.

Processed with VSCOcam with t1 preset

Ze spannen allemaal samen, die kleine koters van ons. En hun verbond legt strikte regels op.

 1. Laat nooit toe dat je ouders meezingen of -dansen met een liedje op de radio. Het is bloed-irritant, dus boos worden mag gerust.
 2. Wees consequent. Als je in bad moet, protesteer. En doe hetzelfde als je er weer uit moet.
 3. Als je twee opties krijgt, kies altijd voor optie drie. Als je er maar eentje krijgt, bedenk er sowieso nog een andere.
 4. Gebruik je creativiteit als je naar bed moet. Waar kan je nog over klagen? Een knuffel die in de weg ligt? Een auto van beneden die je per se nog bij je moet hebben? Een kusje van mama? Of van papa? Een verhaaltje? Nog een verhaaltje? Een minder snel gelezen verhaaltje?
 5. Geef geen schoolgeheimen prijs. Nooit. What happens in the class room, stays in the classroom. Alles wat je zegt, kan immers tegen jou gebruikt worden.
 6. Als je broer of zus begint te wenen, huil dan gewoon keihard mee. Je mama en papa vinden die meerstemmigheid geniaal.
 7. Trap niet in de zogenaamde groentenval. Je herkent die overwegend groene dingen uit de duizend, dus haal ze uit je bord voor het te laat is.
 8. Te donker brood en zeker korsten zijn giftig. Laat je in geen geval overhalen om er ook maar een stukje van op te eten. Gooi er desnoods mee.
 9. De kleding die je wordt aangeboden, moet je altijd betwisten. Zeker ‘s morgens als er weinig tijd is. Ouders vinden zo’n ochtendlijke discussies heel fijn. Zorg er ook voor dat je beweegt of zelfs wegloopt tijdens het aankleden of ververst worden. Dat vinden mama en papa een heerlijk spelletje.
 10. De ochtend- en avondspits horen druk te zijn. Slaap dus zeker niet langer dan je ouders, anders is de grootste uitdaging meteen weg voor hen. Experimenteer met de krultang of het toiletpapier terwijl ze zichzelf klaarmaken. Neem uitgebreid de tijd om te ontbijten en je te laten preppen. Probeer ook zo veel mogelijk zelf te doen, zelfs de dingen die je eigenlijk nog niet kan. Als ze rust wilden die ouders van jou, hadden ze heus geen kinderen genomen.

19 Comments

 1. HI-LA-RISCH and so true!!
  Erika, bedankt voor het fijne tussendoortje, je hebt mijn werknamiddag aangenamer gemaakt 🙂

 2. Zo herkenbaar. Waar dat een peuter soms de excuses blijft halen om iets te doen/niet te doen, geen idee. Maar deze excuses zijn precies onuitputtelijk.

 3. grappig! Je zou je zo kunnen aansluiten bij de schrijfsters van ‘me-to-we’ (Hollandse website met heerlijke – ietwat overdreven – stukjes over het moederschap)!

 4. Hilarisch
  En ook nog deze: ” zet je nooit gewoon zoals het hoort in de autostoel, dat is veel te saai. Waarom gewoon in de stoel zitten als je ook achteruit kan zitten, naast de stoel of op de grond. Op het moment dat je ouders denken dat het gelukt is om je eindelijk in die verdomde stoel te krijgen en ze een zucht van verlichting slaken omdat ze die sluiting kunnen dicht doen, strek je je hele lichaam. Niets spannender dan dat. Is het ze toch gelukt om je vast te krijgen, wurm je je handjes zo snel mogelijk uit de riempjes. Autorijden saai, ik dacht het niet.

 5. Sorry voor de vorige lege comment (je zal hem wel niet toelaten, want hij was leeg – dat heb je als je wil typen met een 12-maandertje op je schoot).
  Helemaal waar en die ochtendspits – daar kijk ik niet echt naar uit in september.
  Ik ben een jaartje thuis geweest met loopbaanonderbreking voor mijn 3 kleintjes (4-3-1 jaar oud nu).
  Maar goed dat de mooie momenten deze situaties doen vervagen hè!
  Mooi geschreven!

 6. En ook nog: kies uit een uitgebreide lijst van boterhambeleg. Twijfel heel lang, zeg eerst A, dan B, kies C. Krijg de boterham voorgeschoteld en bedenk je. Mama zal dit exemplaar wel opeten. Krijg een nieuwe boterham en besef dat je eigenlijk geen honger (meer) hebt. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.