Erika gaat op reis met haar gezin. Viva Andalucia!

spanje - 25

Als geboren reisduif en voormalig Vlaanderen Vakantieland-presentatrice, ben ik de voorbije jaren naar heel wat uithoeken van de wereld gevlogen. Maar sinds ik kindjes heb, probeer ik mijn reishonger (tijdelijk) iets dichter bij huis te stillen. En zo werd Spanje voor het tweede jaar op rij de bestemming van onze gezinsvakantie. In de hoedanigheid van #BrusselsAirlinesReporter én met de focus op de Costa del Sol/ Andalusië. Voor een perfecte combi van natuur, cultuur én schaamteloze ontspanning.

Hieronder mijn must-sees & must-do’s op een rijtje. Al is moeten op vakantie (zeker met kinderen) geweldig relatief.

Transport

Screen Shot 2015-06-15 at 21.05.57

Vlucht:
Brussel-Sevilla met Brussels Airlines.
Als je met kids vliegt, vergeet dan zeker niet om je voor de B-family formule te registreren. Is in no time gebeurd en zorgt ervoor dat de reis met Brussels Airlines voor jou en je gezin nóg aangenamer en vlotter verloopt.

Huurwagen:
Wij kijken online naar de beste deals. Verschilt van moment tot moment waar je het best en voordeligst huurt.

Verblijf

Hacienda Riogordo, in Riogordo. Een mooie B&B, met een fenomaal uitzicht en een groot zwembad. Uitgebaat door een sympathiek Belgisch koppel.

spanje - 2spanje - 3spanje - 2spanje - 22

Eten en drinken

Wij kunnen enorm genieten van lekker eten, maar als de kinderen erbij zijn, vinden we de locatie van het restaurant minstens even belangrijk als de kwaliteit van wat er geserveerd wordt. We zoeken dus in de eerste plaats naar een gelegenheid op een pleintje, aan het strand of naast een speeltuin. Want je hebt heus niks aan een topgerechtje als je constant je kinderen van straat of tussen de andere tafels vandaan moet plukken.

Uitstappen

Niet altijd evident om (op tijd) weg te geraken met twee kleine monstertjes, maar onze ‘nieuwe’ tactiek heeft gewerkt! ‘s Ochtends namen we uitgebreid de tijd voor het ontbijt, waarna we onszelf en het nageslacht installeerden aan het zwembad. Tot een uur of 13 was er daar tijd om te plonsen, te spelen of te lezen. Vervolgens kregen de kinderen hun lunch en kleedden we ons om. En ergens tussen 13u30 en 15u zat iedereen dan netjes in de auto, op weg naar leuke plekken in de (niet altijd zo nabije) omgeving. Terwijl wij kilometers maalden, deden Rowen en Finn hun middagdut. Nul tijdverlies dus.

SEVILLA

Sevilla is absoluut één van mijn favoriete citytrip-bestemmingen, maar we hebben de stad met spijt in het hart links laten liggen. Te heet in deze tijd van het jaar en weinig interessant voor kleine kindjes. Wel gaan? Check zeker deze tips. Ik verzamelde ze destijds voor het VIJF-programma Checklist.

Ook MALAGA, CORDOBA, GRANADA, CADIZ, de SIERRA NEVADA,… zijn toppers in de regio. Maar naar mijn mening verken je ze beter zonder of met iets oudere kinderen.

TORRE DEL MAR

Beetje banale Costa del Sol-badstad. Lelijk, maar veel winkels, een groot strand en heel wat entertainment voor kindjes (springkasteel, go cart verhuur, watersporten,…). Dicht bij de B&B.

spain - 3

GIBRALTAR

Hier hebben we dé fout van het jaar gemaakt: we hadden de paspoorten van de kinderen niet bij… en dat betekende helaas dat we het ‘land’ niet binnen mochten. De Engelse douane is  onverbiddellijk. Toch wel een serieuze ontgoocheling, want het was een lange rit tot daar, we hadden ook best een tijdje aangeschoven aan de grensovergang én Finn had zo hard uitgekeken naar de ‘wilde’ aapjes op de rots. Dan maar wat poseren vanop afstand met mijn eigen gekke diertjes.

spanje - 4 spanje - 6 spanje - 8

ANTEQUERA/ EL TORCAL

Eén van de allermooiste stukjes natuur in de regio. Allemaal speciale rotsformaties. Wij hadden slecht weer, maar dan nog was het een fenomaal zicht daarboven. Vergeet sowieso niet om wat warmere kledij mee te nemen als je er gaat wandelen (er is een korte en een lange wandeling), want het temperatuurverschil met het dal is maar liefst een graad of 10!

spanje - 10 spanje - 11spanje2 - 1

FORT BRAVO- TABERNAS/ ALMERIA

Een beetje vergane glorie dit western ‘pretpark’, maar daardoor baadt het juist in een heel intrigerende sfeer. Zeker met de waanzinnige natuur errond. Een stukje Wild West in Zuid-Spanje. Hier zijn in de topjaren een paar van de allergrootste Hollywood Westerns gedraaid en de locatie werd ook gebruikt voor reclamespots en videoclips. Mijn eigen lief heeft er een jaar of zes geleden zelfs nog een Nederlandse film geshoot.
Echte, superfotogenieke decors dus, maar eerlijk is eerlijk: veel meer dan dat hoef je ook niet te verwachten. Het ritje op de paardenkoets en een ietwat zielig western showtje niet meegerekend. En toch zou ik een bezoek aanraden. Als de 20 euro inkom per persoon (kinderen onder de 5 zijn gratis, kinderen boven de 5 betalen 10 euro) geen bezwaar is tenminste.

spanje - 30 spanje - 35spanje - 9 spanje - 34 spanje - 33 spanje - 32 spanje - 28

NERJA

Een wat uit zijn voegen gebarsten vissersdorp. Maar het strand (Playa Burriana) is rustig en perfect van size, omzoomd door leuke strandtenten. Ideaal voor families. Ook het uitzicht vanop het ‘Balcon de Europa’- een wandeldijk die als het ware de zee in loopt- is mooi.

spain - 1

MARBELLA en PUERTO BANUS

Fancy Schmancy, maar ik hou er wel van. Niet per se van de m’as-tu vu (al is die ook wel tof op een bepaalde manier), wel van de netjes aangelegde dijken en stranden. Alles is hier mooier en verzorgder. Zeker Puerto Banus (het stadje aan de jachthaven, op een km of 8 van Marbella/ je kan er ook met de boot naartoe) was een ontdekking. Heerlijk strand daar! Reken op beide plekken wel wat extra voor drank en eten.

In juni staat er trouwens net buiten Marbella een gi-gan-tische kermis: La féria de Marbella. Mooier en groter dan de Sinksenfoor zowaar. Enorme aanrader. Zelden zoveel leuke attracties voor kleuters bij mekaar gezien. En wat een sfeer!!

spanje - 18spanje - 39 spanje - 40spain - 2

Zo.

Was ons leven op vakantie altijd zo idyllisch als bovenstaande foto’s misschien doen vermoeden? Forget it. We hebben genoten uiteraard, maar met een kleuter en een peuter heb je zelden een moment échte rust. De ene kribbelt in een onbewaakt moment met stift op de terrasstenen van de B&B, de andere moet je uit de keuken van het restaurant gaan plukken. Zelfs als ze zwemvestjes aan hebben, blijf je bang dat ze vroeg of laat in het zwembad sukkelen. Het gangpad in het vliegtuig of de dijk aan het strand dienen om continu op en af te crossen. En oh ja, in slaap vallen voor middernacht hoort niet op vakantie. Zelfs al ben je amper vier.

Uitgerust zijn we hier dus verre van. Zij niet en wij niet. En toch is was mijn hoofd heel even leeg.

 

Meer (algemene) tips voor een vakantie met kleine kinderen? Hier.

10 Comments

  1. super mooie foto’s Erika! Doen mij wegdromen van onze vakantie. Ik houd ook heel erg van verre reizen en het ontdekken van iets nieuws. Toch gaan we voor het derde jaar op rij naar Frankrijk. Onze jongsten zijn 2. Wat mij betreft is dat het laatste of voorlaatste jaar dat we naar Frankrijk gaan. Daarna wil ik graag samen met hen de wereld opnieuw verkennen. En uitrusten zal er inderdaad niet bijzitten, maar ik hoop op mooi weer en een ontspannen hoofd, daar heb ik zo’n nood aan! En Torre del Mar! Mijn schoonmoeder heeft daar een appartement en gaat daar verschillende keren per jaar. Ik vind er eerlijk gezegd niets aan, ik herinner me terrassen met dikke plastieken stoelen langs de straatkant. Maar naar het schijnt is het de laatste jaren fel verbeterd 🙂

    • Hey Marlies,

      Bedankt 🙂
      Veel plezier alvast in Frankrijk!!
      Ja Torre del Mar… niet echt mooi, maar een beetje zoals Blankenberge: er valt wel wat te beleven voor kinderen 🙂

      Groetjes!!
      Erika

  2. Deze zomer kiezen wij weer voor centerparcs met onze kleuter van 4 en baby van 2 maanden. Maar in het najaar is het “papa en mama tijd” met een weekendje weg zonder de kindjes.

  3. En nu heb ik zin om op vakantie te vertrekken. Moet helaas nog anderhalve maand wachten. Andalucia gaat nu wel op de travel wishlist, bedankt.

  4. Prachtige foto reportage. Zo zien we ook nog eens wat van het land. En grappig en schattig hoe die kleine daar met de verrekijker het land aan het verkennen is. Lijkt me leuk om eens op vakantie te gaan!

  5. Hej Erika,
    Wij gaan in september nog een weekje naar Andalusië. We zijn vorig jaar met ons zoontje van 5 maanden ook naar daar getrokken, op aanraden van jou: je blogpost sprak me zo hard aan! Dat is supergoed meegevallen! Nu gaan we dus opnieuw en we gaan normaal gezien verblijven in Haciënda Riogordo, ook op basis van jouw blogpost :-). Het enige wat me een beetje ‘afschrikt’ is dat er niet echt gras is, maar vooral veel stenen, en met een peuter van 15 maanden die nog niet alleen stapt en veel op verkenning wil uitgaan is dat misschien niet ideaal, ik weet niet hoe jullie dat hebben ervaren? Het ziet er voor de rest alleszins top uit!

    Groetjes,
    Laura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.